De Verwonderd Duin App


Vanaf dit jaar kunt u het Nationaal Park op een nieuwe en bijzondere manier beleven. Een app met geluiden, verhalen en muziek nodigt u uit zich te verwonderen over de natuur om u heen, tijdens een fietstocht door de prachtige duinen.

 

DOWNLOAD HIER de App voor Android

DOWNLOAD HIER de App voor uw IPhone (minimaal update 8.0 nodig)

 

DOWNLOAD hier het fotoboek van de Verwonderd Duindag 2016

 

De Verhalen

Vijf kunstenaars hebben zich verdiept in het landschap, het gebruik, de verhalen, de plaatsnamen en de geschiedenis van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Hun kijk op het duingebied verwerkten ze in een gezamelijk geluidsproject dat de natuur zicht- en voelbaar maakt. Zo komen bij het publiek herinneringen en verhalen boven van zowel de mensen van nu als die van een (ver) verleden. De kunstenaars zijn Thijs van Vuure en Hella Godee van Collectief Walden, Simone de Jong, Shanti Straub en Huib Folmer, onder leiding van De Regisseuses.

U stapt op de fiets en stapt af bij aangegeven punten om te luisteren. Uw koptelefoon zal de geluiden van de natuur in het hier en nu organisch meenemen in de geluiden en verhalen van de App.

 

Hoe werkt de app?

Voordat u het park gaat bezoeken downloadt u de speciale Verwonderd Duin App op uw telefoon. Na het downloaden zet u de App op start om de geluiden in te laden. Dit kan enkele minuten duren. Met uw opgeladen telefoon en koptelefoon(tje) fietst u het duin in. Op duidelijk herkenbare plekken langs het fietspad tussen Ingang Duin & Kruidberg NPZK en het Bezoekerscentrum De Kennemerduinen, stapt u af en zet u de app aan. Soms zit u op een bankje langs de route, soms gaat u op een korte wandeling. De app neemt u via de koptelefoon mee in de verhalen over het duin en laat u het landschap op een andere manier ervaren.

De App werkt in een kaart van Googlemaps. Daar kunt u op inzoomen om te zien waar u (blauwe pulserende stip) staat. Dan is te zien of u in het gebied van de App staat of er buiten. Aan de rand is het geluid zacht. Door het gebied in te lopen hoort u de verhalen steeds duidelijker.

Let op! Afstappen op een fietspad kan gevaarlijk zijn. Geef aan dat u gaat stoppen en maak plaats voor achterop komende fietsers.

 

HULP

Veel gestelde vragen:

VRAAG De App geeft aan dat ik buiten bereik ben:

ANTWOORD Zoom in op de kaart en kijk waar u staat. Het kan zijn dat u net buiten het geluidengebied staat en moet kijken waar het gearceerde gebied zich bevind.

VRAAG De App blijft maar steeds hetzelfde herhalen hoe komt dat?

ANTWOORD

1. u moet even verder lopen naar het volgende verhaal of

2. u heeft het hele verhaal gehoord en het verhaal begint weer opnieuw of

3. u hebt de automatisch op stand-by aan staan. In de instellingen van uw telefoon kunt u dit uitvinken. Dan zoekt de telefoon de nieuwe GPS-signalen weer.

VRAAG De App wil niet starten op een nieuwe plek. Wat moet ik doen?

ANTWOORD Soms duurt het even iets langer als u verder bent gefietst voordat het GPS-signaal u gevonden heeft. Een paar tellen wachten helpt dan.

VRAAG De App wil helemaal niet starten. Wat moet ik doen?

ANTWOORD Het kan zijn dat uw telefoon niet werkt op deze App. De App is niet gemaakt voor een Windowsysteem en ook niet voor oudere toestellen. Misschien hebt u een nieuwere tablet? Daar kunt u ook het veld mee in.

VRAAG hoelang duurt de fietstocht?

ANTWOORD Als u alle 16 afstapplekken met de bijbehorende verhalen en wandelingen wilt doen moet u 3 uur uittrekken. Maar alle verhalen zijn prima afzonderlijk van elkaar te beluisteren. Tip: heeft u niet veel tijd? Start dan bij het Bezoekers Centrum De Kennemerduinen en doe de luisterpunten tot en met de Oosterplas (16, 15, 14 en 13) fiets via Bleek en Berg weer uit het duingebied. Of vanaf Duin en Kruidberg de luisterpunten 1 tot en met 12 en ook daar kunt u via Bleek en Berg weer terug fietsen. Afstapplekken 14, 13 en 10 zijn korte wandelingen.

 

Verwonderd Duin app

Nieuws

21-04-2017
Meivakantie! Het perfecte moment om te ontspannen in ons duingebied. Ga op excursie met het hele gezin, op een solitaire wandeling of op avontuur... lees verder
14-04-2017
Inspiratie nodig voor een leuk én leerzaam schoolreisje of juffen/meestersdag? Bezoekerscentrum De Kennemerduinen biedt excursies voor het... lees verder
12-04-2017
Ben je fan van wandelen door de beboste duintoppen? De natuurgidsen van IVN hebben een nieuwe wandeling uitgezet door het nationaal park. Met als... lees verder
 

Kalender

Maandag 24 april
Strandexcursie   Wat vind je allemaal op het strand, een nonnetje, een kokkel of een venusschelp? Als je goed jut vind je misschien wel... lees verder
Maandag 24 april
Dieren in de duinen   In de duinen leven veel dieren zoals reeën, damherten, vossen, konijnen, hagedissen, mollen maar ook grote... lees verder
 
Aanmelden nieuwsbrief