Bezoekersinformatie

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland biedt veel mogelijkheden om de natuur te beleven zoals wandelen, fietsen, paardrijden en zwemmen. De meeste gebieden in het nationaal park zijn vrij toegankelijk op wegen en paden, tussen zonsopgang en zonsondergang. Midden in het nationaal park ligt het bezoekerscentrum De Kennemerduinen. Hier kan iedere natuurliefhebber informatie krijgen over het duin- en bosgebied en de prachtige landgoederen.

Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

Bezoekadres en contact bezoekerscentrum De Kennemerduinen

Bezoekerscentrum De Kennemerduinen
Zeeweg 12
2051 EC Overveen (richting Bloemendaal aan Zee, N 52 23' 768", E 4 35' 544'')
Bij ingang Koevlak
Tel: 023-54 11 123
Mail: info@np-zuidkennemerland.nl

Openingstijden bezoekerscentrum De Kennemerduinen

Dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
Maandag gesloten (m.u.v. 2e Paasdag, 2e Pinksterdag, herfstvakantie, kerstvakantie en voorjaarsvakantie in februari).
Gesloten op 1e Kerstdag, 1 januari en Koningsdag.

Lees meer over het bezoekerscentrum en neem alvast een kijkje

Excursies en reserveren

Het Nationaal Park organiseert, in samenwerking met het Bezoekerscentrum, talrijke activiteiten en excursies in de buitenlucht. Sommige activiteiten zijn gratis en vrij toegankelijk, voor andere vragen we u te reserveren en een klein bedrag te betalen. Kijk voor een overzicht van onze activiteiten op de pagina Excursies/Online boeken of blader door de overzichtelijke folder van Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

Openbaar vervoer

Met de bus
Connexxion, lijn 81 vanaf NS-station Haarlem of vanaf Zandvoort. Bij de Zeeweg in Bloemendaal, halte Koevlak/Kennemerduinen.

Met de trein
Vanaf NS-station Overveen is het ongeveer 15 minuten lopen. Loop vanaf het station linksaf de Tetterodeweg op, bij de 2e weg rechtsaf de Kweekduinweg op. U steekt de Militaireweg over en gaat dan linksaf. De Militaireweg gaat bij de rotonde over in de Zeeweg. Bij ingang Koevlak rechtsaf. Voorbij het parkeerterrein bevindt zich het bezoekerscentrum.
Klik hier voor een routekaartje

Met de auto

Vanuit Haarlem/Heemstede: kies de richting Alkmaar over de Westelijke Randweg N208.

Vanuit Alkmaar: volg de A9 en de N208.

Voor beide richtingen vanaf de N208: neem bij de kunstijsbaan de afslag Bloemendaal. Dit is de Kleverlaan. Ga over de spoorwegovergang rechtdoor en aan het einde linksaf de Bloemendaalseweg op. Sla bij de rotonde rechtsaf (Militairenweg, later Zeeweg N200). Bij de volgende rotonde rechtdoor. Na 200 meter gaat u rechtsaf naar parkeerterrein Koevlak. Als u vanaf het parkeerterrein richting duin loopt dan ziet u aan uw linkerhand het bezoekerscentrum.

Parkeren

U kunt parkeren op parkeerterrein Koevlak, Parnassia en Bergweg. De prijzen zijn per 1 januari 2014 gewijzigd.

Parkeerkosten: Het eerste half uur is gratis. Daarboven gaat het dagtarief in, dat per 30 minuten wordt berekend, tot een maximum van 240 minuten (4 uur). Voor Parnassia geldt een maximumbedrag van  € 12,- en voor Bergweg en Koevlak € 8,- per dag.
Bij de parkeerautomaten kan niet meer met de CHIPKNIP worden betaald, wel met PIN en CREDITkaart.

Parkeer-jaarkaart: Voor €80,- verkrijgbaar bij bezoekerscentrum de Kennemerduinen te Overveen en bij de PWN-kaartverkoopkiosk aan de Parnassiaweg.
Wie al een parkeerjaarkaart heeft, kan deze op de bekende wijze opwaarderen bij één van de kassa's op de parkeerterreinen. De kaart is geldig vanaf de dag van opwaarderen. U kunt de jaarkaart op elk gewenst moment in laten gaan en zelf voor een periode van 12 maanden verlengen bij de parkeer-betaalautomaten.

Invalidenparkeerplaats:
op het terrein bij het Bezoekerscentrum is een beperkt aantal plaatsen  aanwezig.

Voor exacte informatie over parkeerjaarkaarten kunt u kijken op www.pwn.nl.

De genoemde parkeerterreinen maken deel uit van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en zijn in beheer bij PWN. Naast waterleidingbedrijf is PWN ook beheerder van ca. 7500 ha. natuurgebied in Noord-Holland. In tegenstelling tot andere natuurbeheerders krijgt PWN géén subsidie voor zijn natuurbeheer. Daarom komen de opbrengsten van de parkeerterreinen ten goede aan het natuurbeheer van grote delen van het NPZK.

Mindervaliden

Voor mindervaliden is Bezoekerscentrum De Kennemerduinen goed toegankelijk. Door het hele Mationaal Park lopen fietspaden waarvan met name de geasfalteerde en betonpaden voor rolstoelen geschikt zijn. Wanneer u klikt op 'Unieke Natuur', dan staat per gebied de mate van toegankelijkheid aangegeven.

Voor de minder begaanbare paden kunt voor 5 euro de Womat huren. Deze bijzondere rolstoel (zie foto) stelt mensen die slecht ter been zijn in staat de moeilijk bereikbaar plekken als ' Wed te bezoeken. Als borg vragen we u een legitimatiebewijs af te geven. Neem voor meer informatie contact op met de balie van het bezoekerscentrum.

Toegangsvoorwaarden en tarieven

De gebieden in het park zijn toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Het openbare fietspad Visserspad is 24 uur toegankelijk, verder zijn fietsers alleen toegestaan op de fietspaden binnen openingstijd. Ruiters zijn toegestaan op de ruiterpaden. Honden zijn in een beperkt aantal gebieden van het Nationaal Park welkom. De locaties kunt u per gebied vinden in het menu 'Unieke Natuur'.

Entreekosten gelden alleen voor ingang Caprera. Kinderen t/m 6 jaar hebben hier gratis toegang. Dagkaarten vanaf 6 jaar en voor honden €1,-. Gezins- en hondjaarkaart €20,-. Parkeertarieven gelden alleen voor de parkeerterreinen Koevlak, Parnassia en Bleek en Berg.

Niet toegestaan: beschadigen van natuur en verontrusten van dieren; het zich bevinden buiten wegen of paden (behalve op speelterreinen); tenten en windschermen; barbecue en open vuur.

Waar mogen honden lopen in het Nationaal Park?

• Langs de Parnassiaweg, tussen de ingang van de kiosk en restaurant Parnassia mogen honden aangelijnd meelopen.
• Honden mogen ten noorden van strandafgang Parnassia tot strandafgang Kattendel het gehele jaar los lopen. Van 15 september tot 15 mei mogen honden buiten dit gebied aangelijnd lopen tot km paal 57,5 (= IJmuiderslag).
• Bij IJmuiderslag zijn honden het hele jaar toegestaan (los).
• Op landgoed Caprera (los)
• Langs het Visscherspad (los)
• Langs het Duinpieperpad (los)
• Op Elswout (aangelijnd)
• In de Heerenduinen voor het informatiepaneel. (los)
• In het Brouwerskolkpark (los)

Begrazing
Grote delen van het Nationaal Park worden begraasd door Schotse hooglanders, paarden (Haflingers, Koniks en Shetlanders), schapen, roodbonte koeien en in het Kraansvlak zelfs wisenten! De dieren houden het duin open, zoals vroeger konijnen in grote getale deden. In het algemeen gelden de regels: niet aaien, niet voeren, afstand houden en rustig blijven.

afdrukken