Elswout

Een van de fraaiste en meest waterrijke landgoederen langs de binnenduinrand van het National Park Zuid-Kennemmerland is Elswout. Dit 85 hectare grote rijksmonument kent een rijk planten- en dierenleven. In de 100 tot 200 jaar oude bomen zitten veel holenbroeders. Daarnaast bloeien hier bijna het hele jaar stinsenplanten, waardoor met name in het vroege voorjaar grote delen van het landgoed veranderen in een bloemenzee. Ook bevat het landgoed statige bomenlanen met indrukwekkende zichtassen.

Veel van de oude gebouwen op het landgoed zijn prachtig gerestaureerd. De in neo-renaissance stijl opgetrokken oranjerie op het landgoed is tegenwoordig een horecagelegenheid voor bruiloften en partijen. Op zondag is het ook geopend voor publiek. In februari 2004 is het startsein gegeven voor de restauratie van 'Het Grote Huis'. Dat moet de kroon op het herstelwerk worden.

Elswout is aangelegd op een deels afgegraven duingebied. De Haarlemse lakenkoopman Carel Molijn stichtte het landgoed in 1634. Tijdens elke modegril onderging de tuin een gedaanteverandering. Aanvankelijk had het landgoed de Franse landschapsstijl, sinds de achttiende eeuw is het ingericht in Engelse landschapsstijl. Het landgoed is binnen het Nationaal Park een blijvende oase van groen waar het bijzonder aantrekkelijk wandelen is.

Practische informatie: 

Ingang ligt aan de  Elswoutslaan 12a, 2051 AE, Overveen. Iedere dag geopend van zonsopkomst tot zonsondergang. 

Ingang Elswout, gratis  

Er zijn twee gemarkeerde wandelroutes 

Fietsen niet toegestaan

Honden toegestaan, mits aangelijnd 

Toegankelijk voor rolstoelen. Wel hoogteverschillen. Informeer bij de poortwachter naar de beste route.

Geen ruiterroute 

afdrukken