Nationaal Park verwelkomt nieuwe Gastheren en Gastvrouwen

30 november 2017

Twintig ondernemers in en rond het Nationaal Park Zuid-Kennemerland zijn toegetreden tot het Gastherennetwerk van het park. De gastheren en -vrouwen zijn opgeleid om alles over de ontstaansgeschiedenis, de cultuurhistorie en de natuur van het Nationaal Park over te brengen op bezoekers. Dit versterkt het imago van het gebied, stimuleert draagvlak voor het behoud van het duinlandschap, draagt bij aan de profilering van de onderneming en zorgt voor een unieke natuurervaring voor de gasten. Een win-win-win voor gastheer, toerist en natuur!

Tijdens de Gastheercursus van vier middagen leerden de deelnemers van boswachters van PWN, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten als geen ander de mooiste plekjes en verhalen van het Nationaal Park kennen. Ook natuurbeleving was een belangrijk onderdeel van de cursus: de ondernemers stonden met blote voeten in het koude zand bij ‘t Wed en beleefden de geschiedenis op landgoed Elswout aan den lijve. Op dinsdag 28 november kregen zij officieel het gevelbordje van Gastheer van het Nationaal Park uitgereikt.

Bekijk hier alle Gastheren.

Natuur als ‘unique selling point’

Natuur speelt een belangrijke rol bij de keuze van een vakantiebestemming of een dagtrip. En meer dan ooit is er over gebieden informatie beschikbaar, bijvoorbeeld via apps, routes en kaartjes. Maar het zijn juist de verhalen van mensen, de weetjes die niemand weet die maken dat je natuur écht beleeft. Ondernemers kunnen deze gastheerrol vervullen voor de natuur in hun omgeving. Met de opgedane kennis en ervaringen verrijken zij het verblijf van hun gasten en klanten terwijl ze bijdragen aan de waardering van het bijzondere landschap in hun buurt.

Deelnemer Gerard Ridderhof van Goesting:

“De cursus Gastheerschap van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland slaagt erin de ondernemers en beheerders dichter bij elkaar te brengen. De waarde die de natuur heeft wordt voor ons als gastheer hierdoor optimaal zichtbaar. Door ons actief te betrekken, voel ik mij nu betrokken bij wat er in en om het park gebeurt!”

Samen zorgen voor natuur

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een oase van rust voor veel omwonenden en een jaarlijks toenemend aantal toeristen. Het duingebied, van de landgoederen langs de buitenrand, via woeste duinen naar het Noordzeestrand, is het leefgebied van talloze unieke dieren en planten. Zowel het bewonderen als het beschermen waard. Partners werken gezamenlijk aan het voortbestaan van het natuurgebied van grote internationale klasse. Door de grote belangstelling voor het gebied is deze ambitie een uitdagende opgave. Samenwerking met lokale ondernemers neemt inmiddels een onmisbare plaats in het Nationaal Park in.

De lokale ondernemers worden onderdeel van het landelijk netwerk van IVN Natuureducatie, bestaande uit meer dan 2.400 gastheren. De cursus Gastheer van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland werd mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland.