Wandel mee met boswachter Marieke van BinnensteBuiten

12 maart 2018

In de BinnensteBuiten TV-uitzending van maandag 12 maart nam boswachter Marieke Schatteleijn de kijker mee op avontuur in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Deze bijzondere plekken met eigen ogen zien? Kies uit de vier wandeltips.

Wandeltip 1:

Blauwe route van 9 km vanaf ingang Koevlak, Zeeweg 12 in Overveen.

Maak een rondwandeling vanaf het bezoekerscentrum naar het strand en weer terug. Je passeert hier de verschillende duinzones waar boswachter Marieke over vertelt. Met een klein ommetje via strandslag Kattendel kun je de indrukwekkende sleuf in de duinenrij bekijken. Ook passeer je het uitkijkpunt op de Hazenberg waar boswachter Marieke vertelt over het prachtige uitzicht over het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Vlakbij de Hazenberg kun je vanaf het wandelpad het duinsterretjesmos zien. Wist je dat 40% van alle plant- en diersoorten die in Nederland voorkomen ook leeft in het park?

Wandeltip 2:

Groene route van 4 km vanaf ingang Parnassia aan de Parnassiaweg in Bloemendaal aan Zee.

Dit is een kortere rondwandeling langs het strand, de jonge duinen en natte duinvalleien. Met een klein ommetje via strandslag Kattendel kun je ook door de eerste afgegraven sleuf wandelen van het project Stuivende duinen. Tijdens de route is het verschil in plantengroei te zien tussen de woestijnachtige stuifduinen en de natte duinvalleien waar bloemen als de parnassia groeien en een grote verscheidenheid aan vogels, amfibieën en insecten leven. Net als in wandeling 1 kun je genieten van het weidse uitzicht vanaf de Hazenberg over o.a. het Vogelmeer.

Wandeltip 3:

De groene route van 1,7 km vanaf ingang Duin en Kruidberg aan de Duin en Kruidbergerweg in Santpoort-Noord.

Maak een rondwandeling over de Koepelberg en door de laan naar de oude buitenplaats Duin en Kruidberg. Boswachter Marieke vertelt hier in de uitzending over de grote variatie aan bomen zoals eiken, taxus en rododendrons. Tijdens de wandeling ervaar je ook een aantal van de duinzones die boswachter Marieke: het bos en de oude duinen. Sluit af met een kopje koffie in hotel Duin en Kruidberg.

Wandeltip 4:

De blauwe route van 13,6 km vanaf ingang Duin en Kruidberg aan de Duin en Kruidbergerweg in Santpoort-Noord.

Je wandelt over het prachtige landgoed Duin en Kruidberg met bos en duinen, naar het strand en de zee. De omgekeerde route van boswachter Marieke heen en weer terug. Vroeger woonden aan de kust rijke kooplieden uit Amsterdam in hun buitenverblijven. Onderweg kom je herinneringen uit die tijd tegen, zoals de ijskelder en romantische bomenlanen waar de boswachter over vertelt. Je wandelt door de verschillende duinovergangen: bos, oude duinen, jonge duinen en het strand. Na het wandelen kun je een kopje koffie drinken in het landhuis van Duin en Kruidberg, dat nu een hotel is.

Meer info en tips: