De Stinzen van Elswout

14 februari 2019

De komende 3 maanden komen ze allemaal de grond weer uit, de stinzen planten. Elk voorjaar fleurt Elswout op in prachtige tinten wit, geel, roze en paars. Bij een wandeling op de buitenplaats kan je zie niet mislopen, de stinzen planten. Het woord ‘stinsenplant’ stamt af van het Friese woord ‘stins’ dat ‘stenen huis’ betekent. Het waren de planten die op landgoederen werden aangeplant.

De bekende familie Borski kocht begin 1800 de buitenplaats Elswout. Zij vervolmaakten de prachtige Engelse landschapstuin om het grote huis. In die tijd raakten stinsenplanten in de mode. Zo werden er stuk voor stuk bolletjes in de grond gestopt om in het voorjaar Elswout op te fleuren. Nu, meer als 200 jaar later lopen deze stinzen nog steeds uit. Wanneer welke uitloopt is altijd weer de vraag. Een ding is zeker, de winterakoniet is altijd als eerste. de kleine gele bloementjes piepte midden januari al tussen de sneeuw door.

Daar op volgende komen de sneeuwklokjes en de krokussen, die nu al flink aan het bloeien zijn. En dan gaat het snel daslook, bos-hyacint, sleutelbloem, kievietsbloem, cyclamen, blauwe druifjes en de bosanemoon. Ze blijven maar de grond uit komen. Tot midden mei kun je blijven genieten van de 59 verschillende soorten stinzenplanten op de buitenplaats. Laat ze maar komen!

Tekst en Beeld: Rien de Vries Boswachter Staatsbosbeheer