Boswachtersblog: Het wordt weer licht

21 maart 2019

Wist je dat er door zonlicht een hormoon wordt aangemaakt waar je een gelukkig gevoel en een beter humeur van krijgt? We gaan de goede kant op. De winterdip zijn we voorbij. Met opgeheven hoofd het voorjaar in. Rommel opruimen, tuin weer op orde en ramen open. We zuigen de voorjaarszon op! Lentekriebels

De natuur versterkt dit gevoel. Vogels fluiten en sneeuwklokjes komen tevoorschijn. Zij hebben geen vaste datum in hun agenda staan wanneer het lente is, zij voelen het en eigenlijk doen wij dat ook.

In het voorjaar is het een drukte van jewelste in de natuur. De mannetjes moeten indruk maken op de vrouwtjes, de knoppen moeten open en het verse groen moet uit de grond geperst worden. Voorbereiding op de voornaamste zaak naast overleven, de voortplanting.

De dag dat het lente wordt is het moment waarop de dag en de nacht ongeveer even lang duren. Dit gebeurd rondom 20 maart. De vogels reageren op het licht en weten dat het lente is. De mannetjes schrapen hun kelen en zetten het op een zingen. Ze moeten indruk maken op de vrouwtjes willen ze dit jaar nakomelingen krijgen.

De stinsen op Elswout zijn zich al een tijdje aan het voorbereiden op de lente. Onder de grond worden wortels gevormd, verlengd en hersteld. Wanneer de temperatuur hoger wordt en de hoeveelheid licht toe neemt is het zaak boven de grond verder te gaan. Het groen moet naar buiten.

Het sneeuwklokje, de krokus, de bosanemoon, narcis, bos akoniet, sleutelbloemen en daslook. Een greep uit de stinsenbloemen die op Elswout voorkomen. Stinsenplanten zijn niet inheems, ze komen uit midden- en zuid Europa. Toen de Engelse landschapsstijl in Nederland rond de achttiende eeuw in trek kwam heeft men deze planten naar Nederland gehaald. Landgoederen, buitenhuizen en boerenhoven werden opgefleurd met deze prachtige bloeiers. De aankondigers van de lente.

Kom mee naar buiten en voel het lente worden!

Tekst en Beeld: Boswachter Mirjam de Hiep Staatsbosbeheer