Marieke haar favoriete plek:

De Moshellingen op Elswout

Interview met Marieke Schateleijn donderdag 25 april 2019

Elswout en haar schatten

Als de deur van het Poortgebouw op buitenplaats Elswout open gaat, lacht een vriendelijk en bekend gezicht mij toe! Vandaag loop ik met de van TV bekende boswachter Marieke Schatteleijn mee om haar mooiste icoon van het Nationaal Park, de Moshellingen op Elswout, te bewonderen. "Zullen we gelijk doorlopen naar de Moshellingen?" Vraagt ze.

Marieke: “Kun je voorstellen dat dit gebied ooit duin is geweest?”

"Deze buitenplaats uit 1633 heeft een lange geschiedenis en er valt veel over te vertellen. Zo hebben er verschillende families gewoond, waaronder de familie Borski. Deze families hebben elk hun eigen stempel op de verschillende landschapsstijlen gedrukt. Dit is nog steeds zichtbaar en dat maakt Elswout zo bijzonder". Vertelt Marieke.

Vanaf het Poortgebouw nemen we de blauwe route (2,5 km lang) naar de moshellingen. Het pad hiernaartoe slingert over het landgoed. Het jonge groen wuift heen en weer en aan alles voel je dat dit een bijzonder terrein is. Met haar oude bomen, vogels, vleermuizen en haar bijzondere paddestoelen (welke in de herfst tevoorschijn komen), vertelt elke plek een eigen verhaal.

Marieke: “In de winter kan ik mijn hart hier ophalen.”

Het pad loopt iets omhoog en onderaan de hellingen loopt een watertje. Na ongeveer 10 minuten lopen bereiken we via de kleine Zwitserse Brug Marieke's favoriete icoon, de moshellingen. Deze plek prikkelt je zintuigen en neemt je mee naar een romantisch berglandschap. Over de hellingen ligt een met groen bekleed tapijt van verschillende mossoorten. "Wist je dat er tachtig verschillende soorten op het terrein groeien? Het is daarom ook een biotoop voor veel verschillende paddenstoelen. Door de eeuwen heen zijn de moshellingen op dezelfde manier onderhouden, een intensief werk met resultaat! Elk seizoen is mooi, maar de intense groen variaties komen in de winter nog mooier tot zijn recht. Dan steekt de oase van groen mooi af tegen het grijs en de kale bomen. Ieder seizoen heeft iets moois te bieden; een tapijt van bloeiende stinsenplanten in het vroege voorjaar, orchideeën en bloeiende weides in de zomer en in het najaar komen er honderden paddenstoelensoorten boven de grond. Er komen steeds meer bezoekers die de buitenplaats weten te vinden. Het vraagt veel zorg van de boswachters om het toenemend aantal bezoekers van de kwetsbare en bijzondere natuur van deze vroegere privétuin te laten genieten. Maar het is het absoluut waard om bezoekers te doen verwonderen en kennis te laten maken met deze sprookjesachtige locatie en kennis te laten maken met deze bijzondere grond".

Marieke Schatteleijn in het kort

Marieke Schatteleijn woont sinds één jaar in Haarlem samen met haar vriend en zoontje. Ze werkt sinds 2010 als boswachter publiek in dienst van Staatsbosbeheer en is mede presentatrice van het TV programma Binnestebuiten.

Tekst en beeld: Esther Boelen