Waar blijven de wisent kalfjes?

21 augustus 2019

Dit jaar zijn er in het Kraansvlak nog geen wisentkalfjes geboren. Boswachter Ina Roels legt uit waarom we ons daarover geen zorgen moeten maken.

"We spreken begin augustus. Ik bof: vanaf het uitzichtpunt zijn de wisenten heel goed te zien. De kudde ziet er gezond en weldoorvoed uit. Vlakbij grazen de wisentkoeien, jaarlingen en jonge dieren in de oevervegetatie. Verderop zoeken de stieren wat verkoeling: ze staan tot aan hun buik in het water. De enige ‘kalfjes’ die ik zie zijn degene die in 2018 geboren zijn en die zijn onderhand zo groot dat de term ‘jaarling’ ze beter past. Ik speur tussen de bruine lijven en tel het aantal koeien: voor 2019 is inderdaad nog steeds geen geboortenieuws te melden.

In de natuur gebeurt het wel vaker dat wisentkoeien niet elk jaar kalven. De meest waarschijnlijke reden daarvoor is dat ze het kalf van het vorige jaar nog zogen. Wisentkalfjes kunnen verbazend lang -een tot anderhalf jaar is geen uitzondering- bij hun moeder drinken en zogende koeien worden minder snel weer drachtig.

Bovendien verhuisden eind vorig jaar een aantal wisentkoeien uit Kraansvlak naar andere natuurgebieden. Laat dat nou net de koeien zijn die in 2018 geen kalfjes hadden…

De meeste wisentkalfjes worden geboren tussen mei en half juli. Het gebeurde echter al vaker dat er vrij laat nog eentje bij kwam. Ook dit jaar is dat mogelijk. Daarom blijft het Wisentenpad zoals elk jaar tot 1 september gesloten.

De kudde is tot dan alleen maar te zien vanaf het Duinpieperpad, het pad door Middenduin, vanaf het wisentuitkijkpunt in Middenduin of tijdens een wisentexcursie met de boswachter.

Mocht u absoluut wel een Kraansvlak-koe met kalfje willen zien dan moet u naar Spanje. Een van onze koeien die eind vorig jaar naar het natuurgebied la Perla bij Segovia verhuisde heeft daar onlangs een kalfje gekregen. Vader is een Franse stier die sinds 2016 in het Kraansvlak leeft, moeder en kroost maken het goed".

Tekst en beeld: Ina Roels boswachter bij PWN