26 mei Dag van het Nationaal Park

27 mei 2013

Wereldwijd zijn er Nationale Park ingesteld om grote, belangrijke natuurgebieden te beschermen. Het eerste nationaal park in Europa werd 24 mei 1909 in Zweden geopend. Daarna zijn vele nationale parken in Europa ontstaan. Naar aanleiding hiervan wordt jaarlijks 'De Dag van het Nationaal Park' in Europa gevierd. Nederland kent 20 nationale parken, die samen het visitekaartje zijn van de Nederlandse gevarieerde natuur. Het oudste park is NP Veluwezoom (1930) en het jongste park is NP De Alde Feanen (2006). Ons Nationaal Park Zuid-Kennemerland is in 1995 opgericht.

 


FILMPJE: kijk even op   http://youtu.be/pDC-Og0nMyo


 

"Dat smaakt!"

In alle 20 Nationale Parken in Nederland (te vinden op www. nationaalpark.nl ) worden zondag 26 mei activiteiten georganiseerd rondom het thema  'Smaak'. Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland heeft samen met een aantal organisaties en ondernemers heerlijke fiets- en wandeltochten ontwikkeld. Onderweg zijn er speciale duinlekkernijen te proeven, soms vergezeld van smakelijke duinverhalen.

 

Wat is er te doen?

In de ochtend starten 3 korte excursies met de boswachter van Staatsbosbeheer. Ze vertelt over allerlei bijzonderheden van gewassenteelt uit het verleden, wat er werd gegeten en waar men graag mee pronkte. U eindigt in de boomgaard met historische appelrassen waar de Orangerie klaar staat met appeltaart en koffie/thee. Boek hiervoor het Arrangement 'Smaak van Elswout'.

 

Of kies een van de speciale VVV-fietsarrangementen 'De Smaak van Zandvoort en het Nationaal Park', (ook meerdaags) die starten vanuit VVVZandvoort.

 

Het Duincafé bij het Bezoekerscentrum De Zandwaaier in Overveen, heeft voor de gelegenheid mooie prettig geprijsde duinhapjes -'Smaak van de duinen'- op de kaart gezet; proeft u al de alcoholvrije vlierbloesemcocktail met duindoorntaart of broodje brandnetelkaas? In de ernaast gelegen Zandwaaier-winkel vindt u leuke artikelen met de 'Smaak van de Duinen'.

 

Vanaf Duin en Kruidberg start om 11.00 uur de wandeling 'Proeven en ruiken in de duinen'. Samen met een natuurgids gaat u ontdekken wat er allemaal voor eetbaars groeit in de duinen en wat er zo lekker ruikt. Op het Landgoed Duin & Kruidberg kunt u in brasserie DenK genieten van een High Tea, maar dan moet u eerst wel even ruimte maken in de maag en vooraf meegaan met een excursie o.l.v. een boswachter van Natuurmonumenten.

 

Bent u onderweg dorstig, dan kunt u een van de 'Waterdragers' tegen komen van PWN. Zij vertellen u niet alleen over de 'Smaak van (duin)water', u kunt het ook ter plekke drinken! Liever een vogelexcursie doen of een strandtocht; dat kan ook!

 

 

Historische appelbomen in bloesem, op de achtergrond de Oranjerie

 

Op de website www.np-zuidkennemerland.nl vindt u bij 'Evenementen 2013' een 20 km lange fietsroute die u kunt downloaden. Deze rondrit brengt u door het zuidelijke deel van het Nationaal Park en komt langs een aantal deelnemende locaties. De route is ook bij VVVZandvoort en De Zandwaaier gratis verkrijgbaar. Kijk op de website van het park om zelf allemaal leuke combinaties samen te stellen. Let op: voor het merendeel van de activiteiten moet u wel vooraf reserveren. Dat gaat via dezelfde website.

Van 20 t/m 27 mei worden op de 13 regionale Tv-zenders waaronder RTV Noord Holland reclamespotjes over de Dag van het Nationaal Park uitgezonden.

Reserveer en kom smaakvol  kennis maken met een van de twintig visitekaartjes van de Nederlandse natuur: het Nationaal Park Zuid-Kennemerland!

 

Met dank aan:

Karmeliet catering

Oranjerie Elswout

VVV Zandvoort

Natuurmonumenten

Staatsbosbeheer

PWN

Landgoed Duin & Kruidberg