Boswachtersblog: Duinen vertellen oorlogsverhalen

02 juli 2020

Vanaf 19 juni is de nieuwe tentoonstelling ‘Duinen vertellen oorlogsverhalen’ te zien in het Bezoekerscentrum De Kennemerduinen. Mijn collega Coen van Oosterom is daar nauw bij betrokken. Hoe is het zo gekomen dat het onderwerp WOII hem zo bezighoudt?

Eerste confrontatie

Coen vertelt: ‘Ik werkte net twee jaar bij Stichting Nationaal Park Zuid-Kennemerland als boswachter. Een hardloper sprak me aan dat hij een kanon had ontdekt in de duinen. Hij was aan het hardlopen en kwam langs een bunker waar iets uitstak. Toen ik samen met hem ging kijken, bleek het een kanon te zijn, 400 meter achter het huis van Joop Doornbos. Joop vertelde hen dat zijn vader deze kort na de oorlog uit de zeereep had gehaald en achter zijn huis had gezet.’ Coen en een collega zijn een dag aan het spitten geweest om het kanon eruit te krijgen. Dit kanon staat nu op het Forteiland bij IJmuiden.

Schokkende herinnering

Coens eerste confrontatie met het oorlogsverleden in het duin heeft geleid tot zijn blijvende interesse naar resten uit het oorlogsverleden. Het meest aangrijpende stukje oorlogsgeschiedenis in de Kennemerduinen, zijn de fusillades en begravingen van honderden verzetsstrijders. Ter nagedachtenis aan hen staan er verspreid over het Nationaal Park 8 gedenkstenen.
 

 

 

Een verleden vol verhalen

Boswachter Coen heeft een uitstekend geheugen. Hij weet veel van de oorlogsperiode in het Nationaal Park. Door zijn drang naar het bewaren van oude spullen heeft hij door de jaren heen veel oude foto’s uit het duin bewaard . Het werd een indrukwekkend archief. Een aantal foto’s uit zijn archief is gebruikt in de tentoonstelling. Ook de persoonlijke verhalen van mensen over het duin weet hij te vertellen.

Je kunt hem er zelf naar vragen als je meegaat op een van de fietsexcursies die boswachter Coen geeft.

Wat wordt er nog meer dit jaar gedaan in Nationaal Park Zuid-Kennemerland in het kader van 75 jaar bevrijding?

Naast de tentoonstelling en de fietsexcursies, heeft het Nationaal Park een boekje uitgegeven dat te koop is bij het bezoekerscentrum. In het boekje ‘Sporen uit WOII in de natuur’ vind je een handige fietsroutekaart die je meeneemt langs iconische punten in het landschap en lees je over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in het Nationaal Park.

Tekst: Simone de Maat, boswachter PWN
Beeld: kustfort.nl, wikipedia.org en Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord-Holland