Nieuw: Zandrolstoel-service bij BC De Kennemerduinen

11 maart 2014

Bezoekerscentrum De Kennemerduinen neemt een zandrolstoel (de Wombat) in gebruik en biedt daarmee mensen met een beperking een makkelijker toegang tot de duinen.

 

Wethouder Bruggeman van de gemeente Bloemendaal presenteert de stoel op vrijdag 14 maart om 12.15 uur bij het bezoekerscentrum en installeert dan tevens het Bloemendaalse testpanel Toegankelijkheid.  Een jonggehandicapte neemt de zandrolstoel aansluitend als eerste in gebruik.

 

Het bezoekerscentrum is erg blij om deze service aan te kunnen bieden. Deze speciale rolstoel rijdt veel makkelijker dan gewone rolstoelen op onverharde paden in de natuur. Hij is via een sponsoractie gefinancierd en te reserveren bij bezoekerscentrum De Kennemerduinen via 023 - 5411123.

 

Via bijdragen van de Stichting Co-op Haarlem, de gemeente Bloemendaal en de Stichting Old Grand Dad Club Nederland kwam de aanschaf van deze speciale rolstoel dichterbij. Oud-voorzitter Frieda van Diepen van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland (NPZK) zamelde bij haar afscheid in 2011 geld in voor projecten voor mensen met een beperking. Dankzij een bijdrage van deze kant kwam er een sluitende begroting.

 

Medewerkster Carin Heunen van De Kennemerduinen zag met eigen ogen dat het voor rolstoelers niet altijd even makkelijk is om zich te bewegen op de onverharde paden van het NPZK. En dat terwijl er zoveel te genieten valt in het park: Groen doet iedereen goed. Zij maakte Margreet Pruijt, een natuurgids die excursies in het park geeft, enthousiast voor haar idee. Van het een kwam het ander: Samen stuurden ze een brief naar diverse instanties met de vraag of sponsoring van een speciale rolstoel tot de mogelijkheden hoorde.

 

Hun plan paste naadloos bij het onderzoek dat de gemeente Bloemendaal deed naar de toegankelijkheid van publieke voorzieningen en het streven om deze te verbeteren. Het testpanel Toegankelijkheid vloeit voort uit dit onderzoek. In 2014 gaat het panel veel plekken in Bloemendaal testen.

 

Kijk voor informatie op www.bloemendaal.nl onder Toegankelijkheid.