Boswachtersblog: Op Reeën uit

14 november 2020

Ze worden in het duin regelmatig voor damhert uitgemaakt maar het zijn toch echt andere dieren. Een ree is kleiner dan een damhert, eleganter en heeft grote sprekende donkere ogen. In het Nationaal Park leven een stuk minder reeën dan damherten. Tijdens de Damhert- en Reetelling van 2019, werden er 119 reeën geteld tegenover 532 damherten. Een bijzondere verschijning dus in Nationaal Park Zuid Kennemerland.

Uiterlijk

Een ree is met een schofthoogte tussen de 65 en de 70 centimeter een stuk kleiner dan een damhert (85cm). In de zomermaanden is de vacht egaal kastanje bruin, in de herfst krijgt het ree een grijsbruine dikke wintervacht. Altijd met een duidelijke spiegel, het witte achterwerk van het ree. Net als damherten hebben de reebokken ook een gewei. Het gewei is zo’n 25 centimeter en wordt tussen oktober en januari afgeworpen. Gelijk na het afwerpen begint de groei van het nieuwe gewei. Het gewei groeit in een fluweelzachte basthuid, die ervoor zorgt dat de hoorns voedingsstoffen krijgen. Tussen maart en juni wordt deze fluweelzachte basthuid afgeschuurd en komt er een schitterend slank gewei tevoorschijn.

Gewoonte dier

Via een vast paadje door het bos, de zogenaamde wissels, lopen reeën vaak de via de zelfde route door hun territorium. Wanneer je een ree ergens ziet grazen, is de kans groot dat je hem daar vaker rond hetzelfde tijdstip zult tegenkomen. Ze zijn wat eten betreft erg kieskeurig. Alleen het voedzaamste stukje plant of boom wordt gegeten. Gras, kruiden, jonge kleine boomtoppen, vers groen blad, eikels en paddenstoelen eten ze ook graag. Eten doen ze in de schemering, overdag liggen ze goed verstopt te herkauwen op hun vaste favoriete plekken.

Kiemrust

Tijdens de paartijd, ook wel bronst genoemd, wordt de reegeit bevrucht. In deze tijd zoekt de reegeit de reebok op. Na een lange achtervolging van de reebok vind de paring plaats. Dit alles speelt zich af in de maanden juli en augustus en dan gebeurt er iets bijzonders. Na de bevruchting gebeurt er vier en een halve maand helemaal niets met het embryo. Pas in december komt de embryo tot ontwikkeling. Dit noemen we een kiemrust of vertraagde implantatie. De ree is het enige hoefdier die dit doet. In mei of juni wordt het kalf geboren op een beschutte plek, in hoog gras of in duinvalleitje met genoeg beschutting. Het kalf heeft dan nog geen geur zodat vossen of andere roofdieren hem niet kunnen ruiken. Na 8 weken melk van de geit eet het kalf zelfstandig en blijft nog een jaar bij de reegeit.

Reeën zien?

Reeën zijn veel schuwer dan damherten. Ze hebben jou vaak al gezien voordat jij hen ziet. Je hebt de meeste kans om ze te zien net voor zonsondergang, of na zonsopgang op de bosranden en open plekjes. Als je geluk hebt staan ze daar. De ree is wat mij betreft het mooiste hoefdier van Nederland.

Tekst: Rien de Vries, boswachter Staatsbosbeheer
Beeld: Staatsbosbeheer