Boswachtersblog: Het gevaarlijkste dier

29 juni 2021

Als ik met een groep bezoekers op pad ga in het Nationaal Park, vraag ik hen eerst wie het gebied al kent en er al eens eerder is geweest. Ik vraag hen wat ze zo mooi vinden aan het park en welke dieren ze kennen. En daarna vraag ik hen wat het gevaarlijkste dier van Nationaal Park is. Ik stel deze vraag zowel aan een bedrijfsgroep die teamtraining komt doen als aan een groep kinderen. Is het een… Schotse hooglander? Havik? Zijn er beren of zwijnen? Slangen? Nee, het gevaarlijkste dier van het Nationaal Park is een van de kleinste dieren uit het park: het is de teek! Teken zijn klein en stiekem en zoeken je op. Ze vallen niet uit bomen, maar zitten het meest in lang gras te wachten totdat er een lekkere gastheer voorbij komt. Een muis, vogel, ree, hagedis of een mens.

Als je een teek hebt op je kleding of huid, verwijder hem dan zo snel mogelijk. Dat kan met een speciaal pincet of tekenkaart, maar het kan ook met de hand. Als je een rode kring krijgt op de plek van de beet, kun je besmet zijn met Lyme ga dan naar je huisarts.

Geniet van de natuur, maar check thuis dus altijd of er teken zijn meegekomen. Op je broek maar ook als je onder de douche staat. De randjes van je sokken, onder je broekband, in je liezen, oksels, knieholtes; zijn favoriete plekken voor teken. Behalve de ziekte van Lyme kunnen teken ook TBE over brengen. Meer informatie over teken vind je op: www.tekenradar.nl en https://www.rivm.nl/vragen-en-antwoorden-tekenbeten-en-lyme

Tekst: Jowien van der Vegte, boswachter Natuurmonumenten