Meer excursies

21
aug
Fietsexcursie ‘Duinen vertellen oorlogsverhalen’ (noordelijke route)

Fietsexcursie ‘Duinen vertellen oorlogsverhalen’ (noordelijke route)

Fietsexcursie ‘Duinen vertellen oorlogsverhalen’ (noordelijke route)

In Nationaal Park Zuid-Kennemerland zijn veel sporen te vinden die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Vooral in het noordelijke gedeelte van ons park zijn nog vele resten van bunkers, kustgeschut, luchtafweer, mitrailleurposten en tankversperringen te zien.

In de fietsexcursie ‘Duinen vertellen oorlogsverhalen’ neemt een van onze boswachters je mee naar de plaatsen waar de sporen uit de Tweede Wereldoorlog zijn terug te vinden. Met behulp van oude foto’s en kaarten wordt je meegenomen in het verhaal over de verdedigingswerken van Hitlers Atlantikwall. We laten je bijzondere plekken zien, die normaal niet toegankelijk zijn, zoals een van de laatst overgebleven ‘Walzkörpersperre’. Het gebied wordt door kenners gezien als uniek vanwege het type objecten en omdat er nog zoveel bewaard is gebleven.

Voor deze excursie heb je een goede fiets met versnellingen nodig. Denk ook aan goede wandelschoenen, op diverse plekken stallen we de fiets en gaan we te voet van de paden af. Mocht je geen beschikking hebben over een fiets, dan kun je deze huren bij Bezoekerscentrum De Kennemerduinen in Overveen.

We verzamelen 10 minuten voor aanvang bij het informatiepaneel op parkeerplaats Duin en Kruidberg. We fietsen naar de tankgracht in Midden-Herenduinen. Vanaf daar gaan we lopend drie soorten verdedigingswerken bekijken. De hele tocht duurt ongeveer 2,5u.

Wie meer wil zien van de restanten uit WOII in Nationaal Park Zuid-Kennemerland, kan na deze tocht door fietsen naar het Bunkerpad in IJmuiden met luchtafweergeschut Olmen en kustbatterij Heerenduinen. Meer informatie daarover vind je in het boekje ‘Sporen uit WOII in de natuur’, verkrijgbaar bij Bezoekerscentrum De Kennemerduinen in Overveen.

Zaterdag 21 augustus
van 13:00 tot 16:00 uur
Adres: Duin en Kruidbergerweg thv 74, 2071 LE Santpoort-Noord
Verzamelpunt: informatiepaneel op parkeerplaats ingang Duin en Kruidberg
12+
Aantal plekken beschikbaar: 8
Georganiseerd door: Natuurmonumenten
reserveren via de site van Natuurmonumenten (bovenstaande link)