Beperkte toegankelijkheid Nationaal Park in kader van Formule 1

26 augustus 2021

Het weekend van 3-5 september komt de Grand Prix naar Zandvoort en dit heeft grote gevolgen voor de bereikbaarheid van de regio en zo ook voor een bezoek aan het Nationaal Park. Er zullen bijvoorbeeld een aantal fietspaden worden omgeleid. De fietspaden in het duin zijn bochtig, hebben steile stukken en zijn niet geschikt voor grote stromen fietsers. Als er ook maar iets gebeurt, kunnen de hulpdiensten er niet bij omdat die grotendeels afhankelijk zijn van diezelfde fietspaden. Daarom is besloten de fietsroutes naar het circuit langs de duinrand te leggen.

Middenduin is tijdens het evenement deels afgesloten voor publiek. De ingang vanaf de Duinlustweg blijft geopend, maar is alleen per fiets of te voet bereikbaar, dus niet met de auto.
Vanaf 3 september is het gebied vanaf de spoorbrug afgesloten; de ingang aan de Tettenrode gaat die dag ook dicht met hekken.

Buitenplaats Elswout blijft tijdens de Dutch grand Prix gewoon open voor publiek. De parkeerplaats is echter niet te bereiken, want de Elswoutslaan is vanaf 3 september afgesloten; Elswout is dan alleen per fiets of voet te bereiken.

De overige gebieden in Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland worden niet afgesloten, maar zijn voor het in goede banen leiden van de bezoekersstromen op sommige locaties wel (tijdelijk) beperkter toegankelijk met de fiets. De meeste parkeerplaatsen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland zijn tijdens de Formule 1 afgesloten. Bezoekerscentrum De Kennemerduinen is gesloten van 3 tot 5 september en tevens telefonisch niet bereikbaar. Het duincafé is wel gewoon geopend.

Wil je komen wandelen of hardlopen? Kom dan te voet, of kom later op de dag. De afsluiting voor fietsers is alleen de drie ochtenden.

Toegankelijkheid Nationaal Park Zuid-Kennemerland even op een rij:

  • Door het afsluiten van de Zeeweg zijn bijvoorbeeld de parkeerplaatsen Koevlak (bij ’t Wed) en Parnassia niet bereikbaar met de auto.
  • Bezoekerscentrum De Kennemerduinen is op 3, 4 en 5 september gesloten en tevens telefonisch niet bereikbaar.
  • Het Wisentenpad is tot en met 10 september gesloten.
  • In overleg met de organisatie van de Dutch Grand Prix worden de fietspaden in de Heerenduinen en Duin en Kruidberg afgesloten op de ochtenden van 3, 4 en 5 september. De fietsroutes naar het circuit gaan buitenom het Velsense duingedeelte. Je fietst langs de Heerenduinweg, de busbaan, de Duin en Kruidbergerweg en Velserenderlaan naar het zuiden.
  • Van 30 augustus 2021 tot en met 5 september 2021 worden de duinen die tegen het circuit aanliggen met hekken afgesloten voor publiek. Afsluiting van dit gebied is noodzakelijk om de natuur te beschermen en de veiligheid tijdens het evenement te waarborgen. Het gebied is wel toegankelijk voor hulpdiensten.
  • Het duingebied ten zuiden van de Bloemendaalse Zeeweg en ten noorden van het treinspoor naar Zandvoort gaat tijdens het evenement dicht. Door middel van festivalhekken wordt dit gebied van 30 augustus 2021 tot en met 5 september 2021 afgesloten voor publiek.
  • Middenduin is tijdens dit evenement deels afgesloten voor publiek. De ingang vanaf de Duinlustweg blijft geopend, maar is alleen per fiets of te voet bereikbaar, dus niet met de auto. Vanaf 3 september is het gebied vanaf de spoorbrug afgesloten; de ingang aan de Tettenrode gaat die dag ook dicht met hekken.

  • Buitenplaats Elswout blijft tijdens de Dutch grand Prix gewoon open voor publiek. De parkeerplaats is echter niet te bereiken, want de Elswoutslaan is vanaf 3 september afgesloten; Elswout is dan alleen per fiets of voet te bereiken.