Thijsse’s Hof: al honderd jaar dé Duintuin van Bloemendaal

28 februari 2022

In Bloemendaal werd bijna honderd jaar geleden al de eerste ‘Duintuin’ aangelegd. Natuurliefhebber Jac. P. Thijsse kreeg voor zijn zestigste verjaardag twee hectare grond cadeau van de gemeente, wat werd omgedoopt tot ‘Thijsse’s Hof’. Thijsse had al langer de droom om een heemtuin te maken, waarin hij de Kennermerduinen in het klein na wilde bootsen om kinderen hierover meer te leren. Hij wist dus wel raad met het gebied waar destijds aardappels gekweekt werden.

De voedselrijke grond werd grotendeels afgevoerd en er werd een verse laag duinzand opgebracht met her en der hoogteverschillen. In eerste instantie leek dit zanderige gebied het meest op de kale stuivende duinen die je direct langs de kust vindt, maar in het zand zaten allerlei zaden die al snel in Thijsse’s Hof ontkiemden. Ook nam Thijsse tijdens zijn struintochten door de duinen bijzondere plantjes en zaden mee die hij in het Hof zaaide en plantte. Door de jaren heen ontwikkelde zich een gevarieerd duingebied met stuivend duin, nat en droog duingrasland, duinstruweel en -bos. Al gauw kwamen ook de diersoorten die je in de duinen tegen kan komen naar Thijsse’s Hof.

Liefde voor inheemse natuur

Sinds vijf jaar is Johan Görtemöller beheerder van Thijsse’s Hof. Hij heeft net als Thijsse een grote passie voor inheemse natuur en educatie. Samen met een groep vrijwilligers onderhoudt hij Thijsse’s Hof volgens het beheerplan wat Thijsse ooit maakte. Johan: “We willen de verschillende ecosystemen en typische soorten uit de duinen behouden. Het is uniek dat je op zo’n kleine oppervlakte zoveel variatie in landschap kunt vinden. Dit laten we dan ook graag aan zoveel mogelijk mensen zien. We organiseren allerlei activiteiten, maken speurtochten en het hele jaar door komen honderden leerlingen van scholen uit de buurt langs. En we maken praatjes met bezoekers over de natuur. Eigenlijk zetten we voort waar Thijsse ooit mee begonnen is: de liefde voor natuur bij mensen aanwakkeren.”

Zandhagedissen in je tuin

Johan is enthousiast over Duintuinen. De kennis en ervaringen met duinsoorten in Thijsse’s Hof werden gebruikt bij het opstellen van de plantenlijst. “Het wordt tijd dat mensen gaan inzien dat je in je tuin gebiedseigen soorten kunt gebruiken en een prachtig stukje lokale natuur kunt creëren, in plaats van tegels of allerlei exotische planten die van ver komen en met gif zijn gekweekt. Een inheemse tuin is niet alleen geweldig om zelf van te genieten, de lokale plantsoorten zorgen ook voor voedsel en nestgelegenheid voor allerlei diersoorten die hier in het wild leven!”. Johan kent naast Thijsse’s Hof een prachtig voorbeeld van een bestaande particuliere tuin in Bentveld. De eigenaar legde in zijn tuin ook een klein duingebiedje aan. Johan: “Toen ik de tuin laatst een keer bezocht zag ik zelfs twee zandhagedissen. Die zijn hartstikke zeldzaam, het is toch fantastisch als je dit in je eigen tuin tegenkomt!”.

Een eigen stukje duingebied in de tuin

Voor de Duintuinen werd een basis plantenpakket samengesteld met soorten die je lokaal kunt tegenkomen en die geschikt zijn voor iedereen, ook voor mensen met weinig of geen ervaring als tuinier. Hierbij wordt samengewerkt met tuincentra in de buurt. “Het is belangrijk dat ook tuincentra meedoen. Zij bepalen samen met kwekers het aanbod en kunnen mensen enthousiasmeren om biologische inheemse soorten in de tuin te planten. Denk aan de teunisbloem, kardinaalsmuts en meidoorn. Daarvoor heb je echt geen hele grote tuin nodig. Zelf heb ik ook een kleinere tuin vol met inheemse planten, waar het bruist van het leven. En hoe meer mensen een Duintuin hebben, des te meer ruimte de soorten krijgen. Iedereen in de omgeving van Nationaal Park Zuid-Kennemerland kan meedoen. Hoe mooi zou het zijn als straks al deze mensen een eigen stukje duingebied in de tuin hebben, net als Jac. P. Thijsse vroeger had.”

www.thijsseshof.nl