24 Mei Dag van het Nationaal Park

03 mei 2022

Ook dit jaar zetten we op 24 mei alle Europese Nationale Parken in de schijnwerpers! Tijdens deze 23e editie van de Dag van het Nationaal Park richten we ons op mens en natuur, want wat zouden we zijn zonder natuur? Velen van ons beseffen wat de natuur ons brengt. Nu is het tijd om samen iets terug te doen: de natuur in stand houden en op de juiste manier helpen, zodat we er nog eindeloos van mogen genieten.

Nationale Parken zijn unieke natuurgebieden; het zijn beschermde plekken die het verhaal van de Nederlandse natuur vertellen. We mogen hier als mens ‘in het wild’ rondlopen, fietsen en in sommige Nationale Parken zelfs varen. Dat is best bijzonder!

Dag van het Nationaal Park


De Dag van het Nationaal Park wordt in alle Nationale Parken van Europa ieder jaar gevierd op 24 mei, omdat op diezelfde datum in 1909 het allereerste Nationaal Park van Europa werd ingesteld: Sarek gelegen in Zweeds Lapland. Inmiddels telt Europa honderden Nationale Parken, waarvan er 21 in Nederland liggen.

‘Op de paden’ bingokaart

De routes in Nationale Parken zijn niet voor niets uitgestippeld. Ze laten bijzondere hoogtepunten van het gebied zien. Juist door je te laten leiden door deze routes zie je zo veel! Daarom sturen we je letterlijk op pad, met een bingokaart, zodat je met aandacht om je heen gaat kijken. Zie je veel insecten, bloeiende bloemen en water nabij? Misschien een klein of groot zoogdier? Of zie je overduidelijk sporen van de mens? Op de bingokaart komen verschillende thema’s terug, zoals biodiversiteit, aandacht voor het landschap en natuurlijk de mens.

Wil je graag op pad gaan met Op de paden bingokaart? Je download hem hier.