Een Duintuin-boomspiegel in hartje Haarlem

22 juni 2022

Toen Wayne de Boer (25) op zichzelf ging wonen, miste hij de bloeiende tuin van zijn ouders. Op zijn kleine balkonnetje was geen ruimte voor groen. Hij verhuisde naar een appartement met weer een balkon. Toen las hij dat je via de Gemeente Haarlem een boomspiegel - een stukje grond rondom een boom in de buurt - kunt adopteren. Hij was meteen enthousiast. Zo kon hij toch tuinieren! Hij adopteerde een boomspiegel om de hoek. Maar welke planten zet je in zo’n klein stukje grond? Wayne kwam op insta het Duintuinen project tegen en dacht: ‘Dit wil ik. Iets écht Haarlems!’

Groene genen

‘Mijn ouders waren fervent tuinierders. Onze tuin was een grote bloemenzee. Dat vond ik zo mooi! Ik miste het groen, toen ik op mezelf ging wonen. En ik was benieuwd: heb ik de groene genen van mijn ouders geërfd? Ik wilde heel graag experimenteren of ik ook groene vingers heb. Dit kan nu met mijn boomspiegel. De boom met het stukje grond eromheen staat een straat verderop. Ik kom er elke keer langs als ik boodschappen ga doen. Het wordt mijn minituintje in de buurt waar iedereen van kan meegenieten. Hoe leuk is dat?

Iets natives

Haarlem is best wel een versteende stad. Ik ben dol op de duinen en daarom is het zo tof, dat je met Duintuinplanten de duinen en het Nationaal Park naar de stad kunt brengen. Ik wil iets natives in mijn boomspiegel. Nu groeien er wilde planten en ligt er rommel van de kroeg aan de overkant. De komende weken ga ik planten kopen en de boomspiegel beplanten. Ik heb na advies van IVN Natuureducatie gekeken bij welke tuincentra ik planten kan kopen die het goed doen in de volle zon. Er staat een paaltje in de grond, zodat de mensen van de gemeente weten dat ze hier geen onderhoud hoeven doen.

Natuurweetjes op tiktok

Laatst realiseerde ik me dat ik vrij weinig weet over de natuur. Ik weet niet hoe bomen en planten heten. Maar ik volg iemand op tiktok, waar ik veel van leer. Ik hou van koken en zij maakt allerlei gerechten en drankjes met ingrediënten die ze met wildplukken verzamelt. Doordat ik haar volg zit ik nu in een algoritme waardoor ik allerlei content over wildplukken zie en zo mijn kennis kan verbreden. Of ik ook eetbare planten in mijn boomspiegel wil? Nee, hij is vrij toegankelijk en wordt dan zo leeggeplukt. Ik hou het bij bloemen.’

Benieuwd naar het resultaat en of Wayne de groene genen van zijn ouders heeft? We gaan Wayne volgen met zijn boomspiegel en houden je op de hoogte van de metamorfose van de boomspiegel tot heuse Duintuin!