Meer excursies

10
sep
Open Monumentendagen 2022: Rondleidingen Drinkwaterbedrijf PWN historische gebouwen

Open Monumentendagen 2022: Rondleidingen Drinkwaterbedrijf PWN historische gebouwen

Let op: deze excursies zijn aan de overzijde Zeeweg ten opzichte van parkeerterrein Koevlak! Na de oversteek kun je de ingang PWN-terrein nemen via het groene hek achter de bushalte. Let op de vlaggen en bewegwijzering. 

Open Monumentendagen Drinkwaterbedrijf PWN

Op het PWN pompstation terrein bij de Zeeweg in Overveen zijn rondleidingen langs de fraaie monumentale gebouwen van het waterwincomplex van het Drinkwaterbedrijf PWN. Er zijn ieder half uur rondwandelingen van 45 minuten langs de monumentale gebouwen. Je krijgt een toelichting op de architectuurhistorische waarde van de goed bewaard gebleven bedrijfsarchitectuur van een laat 19de-eeuws waterleidingbedrijf. En op de functie van de gebouwen, de geschiedenis van de waterwinning en de drinkwaterproductie in de duinen.

Architect-ingenieur Jan Schotel (1845 – 1912) is de ontwerper van het waterwincomplex. Het is in 1898 gebouwd in opdracht van Gemeente Waterleidingen Haarlem. Hoewel het diverse keren uitgebreid en gemoderniseerd werd, is het grotendeels gaaf bewaard gebleven en als complex van grote cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde. Het bestond uit een machinegebouw voor de pompinstallaties, een ontijzeringsgebouw, een bassin voor het nafilteren en opslaan van het drinkwater, een directeurswoning en een paar dienstwoningen. En een fraaie, gemetselde watertoren met hoog boven het maaiveld de opslagtank voor het drinkwater. Het is één van de best bewaard gebleven watertorens uit het oeuvre van ingenieur J. Schotel.

Zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 15.30 uur start er ieder half uur een excursie op het terras van het voormalige bezoekerscentrum De Zandwaaier. De excursies duren 45 minuten.

De watertoren is ook te bezoeken, echter kun je de toren tijdens de Open Monumentendagen niet beklimmen. Onderin de prachtige toren kun je gratis de tentoonstelling bezoeken over sporen uit Tweede Wereldoorlog in de duinen.

NB: toiletgelegenheid in Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

Parkeren op het terrein van Bezoekerscentrum De Kennemerduinen.

 

Zaterdag 10 september
van 12:30 tot 16:30 uur
Tussen 13 en 15.30: Ieder half uur rondleiding langs de monumentale gebouwen, duur: 45 min.
Adres: Zeeweg t.o. parkeerplaats bezoekerscentrum De Kennemerduinen, 2051 EC Overveen
Verzamelpunt: Op het PWN-terrein te Overveen aan de Zeeweg. Volg de pijlen en Open Monumentendag vlag.
Georganiseerd door: PWN
Volwassenen: Gratis
Kinderen: Gratis
Reserveren niet nodig voor deze activiteit