Meer excursies

11
sep
Open Monumentendagen 2022: Rondleidingen PWN-terrein pompstation Overveen

Open Monumentendagen 2022: Rondleidingen PWN-terrein pompstation Overveen

Let op: deze excursie is aan de overzijde Zeeweg ten opzichte van parkeerterrein Koevlak! Na de oversteek ingang PWN-terrein nemen via het groene hek. Let op de vlaggen en bewijzering. Zie hieronder tevens een kaartje voor juiste wandelroute vanaf parkeerterrein Koevlak.

Excursie PWN pompstation terrein Overveen

 

Op het PWN pompstation terrein bij de Zeeweg in Overveen zijn rondleidingen langs de fraaie monumentale gebouwen van het waterwincomplex van het Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN). Tijdens een rondwandeling van 45 minuten krijgt u een toelichting op de architectuurhistorische waarde van dit grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van de bedrijfsarchitectuur van een laat 19de-eeuws waterleidingbedrijf. En op de functie van de gebouwen en de geschiedenis van de waterwinning en drinkwaterproductie in de duinen.

Architect-ingenieur Jan Schotel (1845 – 1912) is de ontwerper van het waterwincomplex. Het is in 1898 gebouwd in opdracht van Gemeente Waterleidingen Haarlem. Hoewel het diverse keren uitgebreid en gemoderniseerd werd, is het grotendeels gaaf bewaard gebleven en als complex van grote cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde. Het bestond uit een machinegebouw voor de pompinstallaties, een ontijzeringsgebouw, een bassin voor het nafilteren en opslaan van het drinkwater, een directeurswoning en een paar dienstwoningen. En een fraaie, gemetselde watertoren met hoog boven het maaiveld de opslagtank voor het drinkwater. Het is één van de best bewaard gebleven watertorens uit het oeuvre van ingenieur J. Schotel.
 

Zaterdag- en zondagmiddag van 12.30 tot 15.30 uur start er ieder half uur een excursie op het terras van het voormalige bezoekerscentrum De Zandwaaier. De excursies duren 45 minuten.

De watertoren is ook te bezoeken, echter kun je de toren tijdens de Open Monumentendagen niet beklimmen.

Hoe bereik ik het PWN-terrein?

Houd op je GPS Zeeweg 17 aan. Maak een kopie van het kaartje zodat je tegen die tijd zeker weet waar je moet zijn.

Het PWN-terrein is tijdens de Open Monumentendagen op 10 en 11 september van 12.30 uur tot 16.30 uur vrij te bezoeken. Verzamelpunt voor de rondleidingen onder begeleiding van een gids: nabij terras bij het voormalige bezoekerscentrum De Zandwaaier (zie het kaartje hieronder).

NB: toiletgelegenheid in Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

 

Zondag 11 september t/m woensdag 19 oktober 2022
van 12:30 tot 16:30 uur
Vrije toegang tot terrein tussen 12.30 en 16.30 uur.
Ieder half uur rondleiding langs monumentale gebouwen, duur: 45 min.
Adres: PWN-terrein Overveen, ingang groene hek naast Zeeweg 17, 2051 EC Overveen
Verzamelpunt: Op het PWN-terrein te Overveen. Houd op je GPS Zeeweg 17 aan. Maak een kopie van het kaartje zodat je tegen die tijd zeker weet waar je moet zijn.
8+
Aantal plekken beschikbaar: 100
Georganiseerd door: PWN
Volwassenen: Gratis
Kinderen: Gratis

Vrije toegang tot terrein tussen 12.30 en 16.30 uur. Ieder half uur rondleiding langs monumentale gebouwen, duur: 45 min.