Beperkte toegankelijkheid Nationaal Park in kader van Formule 1

26 augustus 2022

Het weekend van 2-4 september komt de Grand Prix naar Zandvoort en dit heeft grote gevolgen voor de bereikbaarheid van de regio en zo ook voor een bezoek aan het Nationaal Park. Er zullen bijvoorbeeld een aantal fietspaden worden omgeleid. De fietspaden in het duin zijn bochtig, hebben steile stukken en zijn niet geschikt voor grote stromen fietsers. Als er ook maar iets gebeurt, kunnen de hulpdiensten er niet bij omdat die grotendeels afhankelijk zijn van diezelfde fietspaden. Daarom is besloten de fietsroutes naar het circuit buitenom de duinen te leggen.

Middenduin is tijdens het evenement deels afgesloten voor bezoekers. De ingang vanaf de Duinlustweg blijft geopend, maar is alleen per fiets of te voet bereikbaar, dus niet met de auto. Vanaf 2 september is het gebied vanaf de wildroosters(begrazingsgebied) afgesloten voor bezoekers. Het Wisent uitkijkpunt is ook afgesloten.

De overige gebieden in Nationaal Park Zuid-Kennemerland worden niet afgesloten, maar zijn voor het in goede banen leiden van de bezoekersstromen op sommige locaties wel (tijdelijk) beperkter toegankelijk met de fiets, of niet toegankelijk met de auto. De meeste parkeerplaatsen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland zijn tijdens de Formule 1 afgesloten. Bezoekerscentrum De Kennemerduinen is gesloten van 2 tot en met 4 september en tevens telefonisch niet bereikbaar. Het Duincafé is wel gewoon geopend.

Toegankelijkheid Nationaal Park Zuid-Kennemerland even op een rij:

  • Door het afsluiten van de Zeeweg zijn bijvoorbeeld de parkeerplaatsen Koevlak (bij ’t Wed) en Parnassia niet bereikbaar met de auto, al vanaf donderdag 1 september.
  • Bezoekerscentrum De Kennemerduinen is op 2, 3 en 4 september gesloten en tevens telefonisch niet bereikbaar.
  • Het Duincafé is wel open.
  • Het Wisentenpad is tot en met 13 september gesloten.
  • In overleg met de organisatie van de Dutch Grand Prix worden de fietspaden in de Heerenduinen en Duin en Kruidberg afgesloten op de ochtenden van 2, 3 en 4 september tot de drukte voorbij is. De fietsroutes naar het circuit gaan buitenom het Velsense duingedeelte. Je fietst langs de Heerenduinweg, de busbaan, de Duin en Kruidbergerweg en Velserenderlaan richting Bloemendaal en Zandvoort.
  • Van 1 september tot en met 4 september 2022 worden de duinen die tegen het circuit aanliggen met hekken afgesloten voor bezoekers. Afsluiting van dit gebied is noodzakelijk om de natuur te beschermen en de veiligheid tijdens het evenement te waarborgen. Het gebied is wel toegankelijk voor hulpdiensten. Ook het Duinpieperpad wordt afgesloten voor bezoekers. Wegens de verwachte drukte, adviseren we bezoekers om het Visscherspad te vermijden.
  • Het duingebied ten zuiden van de Bloemendaalse Zeeweg en ten noorden van het treinspoor naar Zandvoort gaat tijdens het evenement dicht. Door middel van festivalhekken wordt dit gebied van 1 september tot en met 4 september 2022 afgesloten voor bezoekers.
  • Middenduin is tijdens dit evenement deels afgesloten voor publiek. De ingang vanaf de Duinlustweg blijft geopend, maar is alleen per fiets of te voet bereikbaar, dus niet met de auto. Vanaf 2 september is het gebied vanaf de wildroosters(begrazingsgebied) afgesloten voor bezoekers. Het Wisent uitkijkpunt is ook afgesloten.