Maak kennis met de nieuwe voorzitter van het Nationaal Park

14 december 2022

De afgelopen 4 jaar heeft Cees Roem zich met veel enthousiasme ingezet als voorzitter van het Nationaal Park. Hij neemt nu afscheid en wordt opgevolgd door een oude bekende van het Nationaal Park: Annette Baerveldt. Annette is, als voormalig wethouder van Velsen, al eerder betrokken geweest bij het Nationaal Park en is zelfs in 2018 waarnemend voorzitter geweest. In dit interview maak je kennis met Annette en lees je welke uitdaging(en) zij ziet voor de komende jaren.

Annette, kun je jezelf voorstellen?

Ik ben Annette Baerveldt 61 jaar en woon in Driehuis. Ooit afgestudeerd als biologe in Wageningen maar ook een lange loopbaan als politiek bestuurder in zowel Velsen als Zaanstad. Het Nationaal Park ken ik als gebruiker en als bestuurder, want als wethouder van Velsen zat ik eerder in het overlegorgaan en was ik zelfs een tijdje waarnemend voorzitter.

Wat doe je het liefst in de natuur?

Ik houd van lekker wandelen of fietsen in de duinen, struinen over onze landgoederen, of uitwaaien op het strand en genieten van het landschap en alles wat daarin groeit en bloeit.

Wat is je favoriete seizoen en waarom?

Mijn favoriete seizoen is de lente. Als alles zo mooi frisgroen is en in bloei staat. Als Bioloog kan ik mij daarover blijven verwonderen

Wat is je favoriete plek in het Nationaal Park?

Moeilijk kiezen. Het Kennemermeer in IJmuiden is een prachtig stuk relatief nieuwe natuur met een enorme orchideeën rijkdom. Maar het Vogelmeer vind ik ook prachtig. Eigenlijk heeft elk deel van het Nationaal Park zijn eigen charme zoals Landgoed Duin en Kruidberg.

Je bent al eerder verbonden geweest aan het Nationaal Park, wat is je mooiste herinnering aan die tijd?

Toen ik eerder verbonden was aan het Nationaal Park, waren we bezig met de 3 natuurbruggen. Dat we daarmee de verbroken verbindingen konden herstellen was geweldig. De natuur vond ook snel zijn weg eroverheen, prachtig was dat. Je denkt bij een natuurbrug al gauw aan de wat grotere zoogdieren die er overheen kunnen, maar juist al die kleine beestjes die de bruggen al zo gauw wisten te vinden maakten op mij de grootste indruk.

Waar wil je je de komende jaren vooral voor inzetten?

Het is belangrijk ons Nationaal Park toekomstbestendig te maken. Het is een uniek Nationaal Park met een enorme soortendiversiteit en daar mogen we ontzettend trots op zijn. Maar je ziet ook dat de recreatiedruk toeneemt. Daarnaast zijn er de klimaatveranderingen en de luchtvervuiling die we het hoofd moeten bieden. Het is een uitdaging om te kijken hoe we dit geweldige landschap met zijn enorme biodiversiteit voor de toekomstige generaties kunnen behouden op een manier dat iedereen er van kan blijven genieten!