Verbouwing vergaderzalen en horeca

09 mei 2023

Verbouwingsplanning definitief: vergaderzalen Bezoekerscentrum De Kennemerduinen vanaf 11 september 2023 tijdelijk gesloten

Na het lange wachten op de omgevingsvergunning is er eindelijk een definitieve datum voor de verbouwing van horeca en zalen in Bezoekerscentrum De Kennemerduinen. Op 11 september 2023 starten de verbouwingswerkzaamheden met een verwachte opleverdatum op 23 december 2023. In deze periode is het niet mogelijk om van de zaal gebruik te maken.

Eerder werd verwacht in het voorjaar te kunnen starten, maar door het uitblijven van de omgevingsvergunning en een verdere uitwerking van knelpunten in het verbouwingsplan, kon deze datum niet gehaald worden. De omgevingsvergunning werd enkele weken geleden verleend, maar sluit een verbouwing gedurende het broedseizoen uit.

Tijdens de verbouwingsperiode is het assortiment van het Duincafé wat eenvoudiger. Buiten komt een mobiele foodtruck. De keuken gaat dicht, maar koffie, thee, drankjes en eenvoudige hapjes zijn wel verkrijgbaar.

Goed om te weten: de capaciteit van de vergaderzaal zal in de nieuwe setting worden teruggebracht naar 22 personen. De zaal zal in inrichting en sfeer beter aansluiten bij de bijzondere omgeving van Nationaal Park Zuid Kennemerland.

Waarom verbouwen?

Bezoekerscentrum De Kennemerduinen is inmiddels al weer 10 jaar in gebruik. Ooit opgezet in een tijd dat er 80.000 bezoekers per jaar in het gebouw ontvangen werden, maar inmiddels ligt het aantal bezoekers al op bijna 300.000 per jaar. Om zoveel bezoekers op een goede manier te kunnen faciliteren, wordt er achter de schermen voortdurend gewerkt om het aanbod en voorzieningen te optimaliseren en af te stemmen op het gebied en haar bezoekers.

In 2020 en 2021 werd het terras en de tentoonstellingsruimte al compleet vernieuwd. In het eerste kwartaal van 2023 staan nu ook de horeca en vergaderzaal op het programma. Belangrijkste reden: door de drastische stijging van het aantal bezoekers, is de keukenruimte simpelweg te klein geworden voor een goede operationele horeca. Ook is in de afgelopen jaren veel onderzoek verricht naar de visie en identiteit en de doelgroepen van het Nationaal Park. Het huidige horeca-, en vergaderconcept sluit onvoldoende hierbij aan.

In het verbouwingsplan wordt de keukenruimte uitgebreid en krijgen de horeca en zalen een grondige make-over. Ook zal de zelfbedieningscounter worden verbreed en zal het bestel- en afhaalpunt worden gescheiden voor een snellere doorstroming. Om ruimte te maken voor de keukenuitbreiding, zullen de buitentoiletten aan het vlonderterras verdwijnen, worden de herentoiletten naar de overzijde van de gang verplaatst en worden de twee vergaderzalen samengevoegd tot één zaal met een vergadercapaciteit van 22 personen.