Interview Merel Lammers, 45 jaar, Duincafé

15 mei 2023

De opening van de eerste natuurbrug in 2013 vond ik heel bijzonder. Letterlijk en figuurlijk het verbinden van de natuur. Extra leuk was dat ik de catering heb verzorgd voor deze happening!

Ingrediënten uit het Nationaal Park komen terug op de menukaart 


Merel Lammers is 45 jaar en al 17 jaar werkzaam voor het Duincafé (Karmeliet Catering). Het Duincafé is voor menig bezoeker van het Nationaal Park een bekende plek. Ruim 10 jaar gevestigd bij ingang Koevlak in hetzelfde pand als het duurzame bezoekerscentrum, heeft het een ruim zonnig terras waar bezoekers graag gebruik van maken. Merel runt het Duincafé samen met eigenaar Michel Gruts. Ze hebben onderling de rollen goed verdeeld. Michel is vooral het gezicht naar de gasten toe en Merel is meer verantwoordelijk voor het reilen en zeilen achter de schermen zoals groepsaanvragen, personeel en de financiële administratie.  



Streekproducten op de kaart


Het Duincafé is een echte dagzaak en geopend vanaf 8.30 uur tot 17.00 uur en beweegt flexibel mee met het seizoen en het weer. Het is voor veel ‘vroege vogels’ en ochtendzwemmers de plek voor hun eerste kopje koffie. Er komen veel trouwe vaste gasten uit de directe regio en ook dagjesmensen, die vanaf het bezoekerscentrum hun wandeling starten, drinken er graag een kopje koffie met een punt van de inmiddels beroemde appeltaart. Wat de menukaart van het Duincafé extra bijzonder maakt, is dat zij de smaak van het Nationaal Park terug laten komen in de ingrediënten die ze gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan brandnetelkaas, daslookpesto en natuurlijk de lekkere Nationaal Park Zuid-Kennemerland thee van GroenVitaal, gemaakt van inheemse planten die in het Nationaal Park voorkomen. ‘Allemaal biologisch door de herborist van GroenVitaal ingekocht, en uiteraard niet zelf geplukt in dit Natura 2000 gebied, benadrukt Merel. ‘ 

In de afgelopen jaren dat Merel werkzaam is, is de kern van de bezoekers hetzelfde gebleven; wandelaars, gezinnen met kinderen, grootouders die met kleinkinderen op pad gaan. Het is wel drukker geworden sinds de verhuizing ruim 10 jaar geleden. Duinmeer ’t Wed trekt met mooi weer veel jongeren naar het Nationaal Park en ook kleine kinderen genieten van het mooie weer. 's Zomers is het dan ook tot later druk rondom het Duincafé. Ook in de herfst en winter komen er veel gezinnen met kinderen. Als de zon eenmaal schijnt, zijn er vaak gezellig veel bezoekers rondom het bezoekerscentrum. ‘Mensen worden heel blij van buiten zijn in het Nationaal Park. Mooi om te zien wat buiten met mensen kan doen’.



Spartelmeer


Als je Merel vraagt naar jeugdherinnering aan het park beginnen haar ogen te stralen: “Als kind kwam ik hier al vaak met mijn moeder, het ‘spartelmeer’ noemden we ‘t Wed toen. We gingen niet naar het strand, maar juist speciaal naar dit duinmeer. Door mijn werk ben ik helaas wat minder buiten. Maar als ik kan ga ik graag naar Middenduin richting de wisenten. Bij ingang Bleek en Berg zat ik op scouting in mijn jeugd. Tegenwoordig recreëer ik graag niet te dicht bij mijn eigen werk, geeft ze lachend aan.  Thuis heeft Merel een groot fotobehang van het Nationaal Park hangen. Ze ervaart het park als groot, prettig en ruimtelijk: “Ik kan ontzettend genieten van het uitzicht vanaf de heuvel/ het duin. Iets hoger staan en lekker kijken naar de mooie luchten.” Uitzichtpunten zijn daarom ook haar favoriete plekken en dan met stip op 1 degene bij de lichtbakkeet. Een andere lievelingsplek is de Eerebegraafplaats, deze ligt in een inhammetje in het park, met hierop verhoogd de begraafplaats: “Een prachtige stilteplek voor bezinning.” Merel gaat hier af en toe heen voor ontspanning, om haar hoofd leeg te maken en de ruimte te ervaren. “Ik woon in de drukke stad en de Eerebegraafplaats is een plek waar het niet om mij draait.”



Lievelingsplek 


Het uitzichtpunt bij de Lichtbakkeet is Merel’s absolute lievelingsplek, niet het drukkere punt bij het Vogelmeer: “Je loopt dan vanuit het bos omhoog. Een van de hoogste punten en weidse plekken in het Nationaal Park. Je kunt vanaf daar een stuk naar Zandvoort kijken, Kraansvlak en andere herkenningspunten vanuit de regio zijn ook vanaf daar goed zichtbaar. Strand en het zuiden van het park strekken zich voor je uit. Een andere plek ‘het grote vlak’ bij de doornen is ook heel mooi en weids.” De variatie van uitzicht en diversiteit’ spreekt Merel erg aan in het Nationaal Park: “Het is vaak de moeite om net iets verder te lopen.  Met en zonder mensen is het Nationaal Park prachtig.”  



Natuurbrug


Over haar mooiste herinnering hoeft Merel niet lang na te denken: dat was de opening van de eerste natuurbrug in 2013, heel bijzonder. Letterlijk en figuurlijk het verbinden van de natuur. Wat haar zo aanspreekt: “Het groots denken hierin spreekt mij aan, zowel persoonlijk als het concept ‘Natuurbrug’. In de beperkte ruimte die er is, toch ruimte zoeken voor natuur in deze toch drukke en randstedelijke omgeving.”, vertelt Merel. “Vroeger woonde ik in Bentveld en kwam ik ook vaak in de waterleidingduinen. Mooi dat deze gebieden nu ook natuurlijk met elkaar verbonden zijn. In Elswout kwam ik ook graag, dat had ook wat spannends het grote huis, de orangerie en het kleine theater.   

‘Ik hoop heel erg dat het er allemaal nog is voor de volgende generaties. Ook moeten we niet onderschatten hoe belangrijk het Nationaal Park is. Niet alleen voor ons vermaak, maar juist ook voor het behoud van biodiversiteit.”