Werken aan het voorjaar op Koningshof

16 december 2014

Natuurmonumenten laat honderden struiken en bollen planten in het parkbos van Koningshof. Koningshof is onderdeel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland en is een vroegere buitenplaats. Afhankelijk van hoe de winter verloopt, wordt in november – februari gewerkt in het bos.
 

Het parkbos is ontworpen door landschapsarchitect Springer. Hij speelde met boomkleuren, bossages van struiken en stinzenplanten. Ook zichtlijnen zijn belangrijk in zijn ontwerp. De struiken en bollen die aangeplant worden passen in het ontwerp van Springer. Het zijn bijvoorbeeld sering, goudenregen, Gelderse roos, boerenjasmijn, hazelaar, dichtersnarcis,  gevuld sneeuwklokje, en groot sneeuwroem. Als na de winter de bollen en de struiken gaan bloeien zal het bos er prachtig uitzien.
 

Natuurmonumenten heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om het parkbos zijn historische allure terug te geven. Auto’s parkeren niet langer in de laan, ongewenste bomen zijn vervangen door passende soorten. Om de weide loopt een mooi wandelpad onder de oude beukenbomen. Dit biedt verschillende zichtlijnen over de weide, precies zoals Springer het bedoelde. Met de aanplant van struiken en bollen en het plaatsen van een nieuw informatiemeubel wordt het opknappen van het parkbos afgerond.
 

Kom kijken

In het vroege voorjaar wordt een excursie georganiseerd waarbij de boswachter u meeneemt door het mooie parkbos. Hou hiervoor www.np-zuidkennemerland.nl in de gaten.

Er zijn drie gemarkeerde wandelroutes op Koningshof. De groene route is ook opgenomen in de gratis Natuurroute app van Natuurmonumenten. Ook is een beschrijving van de groene route vanaf de website www.natuurmonumenten.nl te printen.