De Verwonderd Duin App

Het duinlandschap op een hele nieuwe manier beleven? Door Verwonderd Duin voel je je onderdeel van het landschap en geniet je van activiteiten met kunst en natuur in de hoofdrol. Een app met geluiden, verhalen en muziek nodigt je uit je te verwonderen over de natuur om je heen, tijdens een fietstocht door de prachtige duinen.

DOWNLOAD HIER de App voor Android

DOWNLOAD HIER de App voor uw IPhone (minimaal update 8.0 nodig)

DOWNLOAD HIER het fotoboek van de Verwonderd Duindag 2016

Voelbare verhalen

Vijf kunstenaars hebben zich verdiept in het landschap, het gebruik, de verhalen, de plaatsnamen en de geschiedenis van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Thijs van Vuure en Hella Godee van Collectief Walden, Simone de Jong, Shanti Straub en Huib Folmer, onder leiding van De Regisseuses, verwerkten hun kijk op het duingebied in een gezamelijk geluidsproject dat de natuur zicht- en voelbaar maakt.

Met je mobiel en koptelefoon stap je op de fiets. Bij de aangegeven punten stap je af om te luisteren. De koptelefoon combineert de geluiden van de natuur in het hier en nu organisch met de geluiden en verhalen van de App. Zo komen er herinneringen en verhalen boven van zowel de mensen van nu als die van een (ver) verleden.

Hoe werkt de app?

De app neemt je via de koptelefoon mee in de verhalen over het duin en laat je het landschap op een andere manier ervaren.

  • Voordat je het park gaat bezoeken, download je de speciale Verwonderd Duin App op je telefoon.
  • Na het downloaden zet je de App op start om de geluiden in te laden. Dit kan enkele minuten duren.
  • Met de opgeladen telefoon en koptelefoon(tje) fiets je het duin in vanaf de parkingang Duin en Kruidberg of het Bezoekerscentrum De Kennemerduinen.
  • Op duidelijk herkenbare plekken langs het fietspad tussen ingang Duin en Kruidberg en het bezoekerscentrum, stap je af en zet je de app aan. Soms zit je op een bankje langs de route, soms ga je op een korte wandeling.

De App werkt in een kaart van Googlemaps. Daar kun je op inzoomen om te zien waar je (blauwe pulserende stip) bent. Dan is te zien of je in het gebied van de App staat of er buiten. Aan de rand is het geluid zachter. Door het gebied in te lopen hoor je de verhalen steeds duidelijker.

Let op! Afstappen op een fietspad kan gevaarlijk zijn. Geef aan dat je gaat stoppen en maak plaats voor achterop komende fietsers.

Problemen? Lees de Veelgestelde vragen onderaan deze pagina.

Veelgestelde vragen over de App

De App geeft aan dat ik buiten bereik ben.

Zoom in op de kaart en kijk waar je staat. Het kan zijn dat je net buiten het geluidengebied staat en moet kijken waar het gearceerde gebied zich bevindt.

De App blijft maar steeds hetzelfde herhalen hoe komt dat?

1. Je moet even verder lopen naar het volgende verhaal.

2. Je hebt het hele verhaal gehoord. Loop verder voor het volgende verhaal.

3. Je hebt de automatisch op stand-by aan staan. In de instellingen van je telefoon kun je dit uitvinken. Dan zoekt de telefoon de nieuwe GPS-signalen weer.

De App wil niet starten op een nieuwe plek. Wat moet ik doen?

Soms duurt het even iets langer als je verder bent gefietst voordat het GPS-signaal je gevonden heeft. Een paar tellen wachten helpt dan.

De App wil helemaal niet starten. Wat moet ik doen?

Het kan zijn dat je telefoon niet werkt op deze App. De App is niet gemaakt voor een Windowsysteem en ook niet voor oudere toestellen. Misschien heb je een nieuwere tablet? Daar kun je ook het veld mee in.

Hoelang duurt de fietstocht?

Als je alle 16 afstapplekken met de bijbehorende verhalen en wandelingen wilt doen moet u 3 uur uittrekken. Maar alle verhalen zijn prima afzonderlijk van elkaar te beluisteren. Tip: heb je niet veel tijd? Start dan bij het Bezoekers Centrum De Kennemerduinen en doe de luisterpunten tot en met de Oosterplas (16, 15, 14 en 13) fiets via Bleek en Berg weer uit het duingebied. Of vanaf Duin en Kruidberg de luisterpunten 1 tot en met 12 en ook daar kun je via Bleek en Berg weer terug fietsen. Afstapplekken 14, 13 en 10 zijn korte wandelingen.