PWN

PWN beheert in opdracht van de Provincie Noord-Holland ruim 7.300 hectare duingebied, onder meer delen van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. In het park beheert PWN de Kennemerduinen,​ het Kraansvlak ​en enkele kleinere natuurgebieden in Zuid-Kennemerland.

Het Kraansvlak

Het Kraansvlak (438 ha) is het duingebied tussen Zandvoort en Bloemendaal, gelegen in het zuidelijke deel van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het gebied wordt aan de noordkant begrensd door de Kennemerduinen en aan de zuidkant door de spoorlijn Haarlem-Zandvoort. Het Kraansvlak grenst ook aan het autocircuit van Zandvoort.

Meer over dit gebied

Wisenten

In 2007 is in het Kraansvlak (aanvankelijk als proef) begonnen met begrazing door wisenten, de laatst overgebleven wilde rundersoort in Europa. Het Kraansvlak (ten zuiden van de Bloemendaalse Zeeweg) is een gebied dat altijd al afgesloten was voor publiek. Er is een uitkijkpunt aan de oostrand van het gebied, bij de belangrijkste drinkplaats van de wisenten. Het is ook mogelijk om, buiten het broedseizoen, via de 'gele route' door een deel van het leefgebied te wandelen. Naast wisenten, wordt dit gebied ook begraasd door Koniks.

Lees meer over wisenten

Kennemerduinen

Centraal in Nationaal Park Zuid-Kennemerland liggen de Kennemerduinen. Dit gebied behoort tot de mooiste duingebieden van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Op diverse manieren kun je het duingebied verkennen: te voet, te paard, per rolstoel of op de fiets. Je kunt er zelfs zwemmen. Maar sta zeker ook stil bij de rijkdom van de natuur. Je bereikt de Kennemerduinen via de hoofdingangen Koevlak (Overveen), Parnassiaweg (Bloemendaal aan Zee) en Bleek en Berg (Bloemendaal).

Meer over de Kennemerduinen

Info en contact

Meer weten over het beheer van PWN in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland? Ga naar www.pwn.nl

Voor vragen kun je contact opnemen via (0900) 406 07 00. Kijk eerst bij de Veelgestelde vragen.