Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer heeft drie oude landgoederen in beheer: Elswout, Duinvliet en Middenduin. De bossen in het luwe binnenduingebied van Nationaal Park Zuid-Kennemerland zijn grotendeels ontstaan uit verwilderde landschapstuinen van oude landgoederen. Rijke stedelingen bouwden hier in de 17e eeuw buitenverblijven met fraaie, soms exotische landschapstuinen.

Elswout

Elswout, rijksmonument, is bijna een sprookje. Met oranjerie en romantische prieeltjes, kronkelige paden en beekjes en meer dan 250 jaar oude bomen. Een thuis voor vele planten en dieren en een heerlijke plek voor een lome wandeling met daarna een uitgebreide picknick in de schaduw van een eeuwenoude boom.

Meer over Elswout

Duinvliet

Duinvliet is een klein landgoed, waarvan nog een oud droomhuisje zichtbaar is. Wandelaars kunnen hier heerlijk dwalen over kronkelige lanen met statige beuken en eiken. Middenduin bestaat tegenwoordig uit steile duinkloven met een sprookjesachtige duinrel (een waterstroom tussen duinen).

Middenduin

Middenduin bestaat uit steile duinkloven met in de diepte een mooie waterstroom, hellingbossen om lekker te klauteren en chaletachtige huisjes op de duintoppen.

 
Lees hier meer over de gebieden van Staatsbosbeheer in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Volg het blog de boswachters.