Natuurmonumenten

Hoge duintoppen met fantastisch uitzicht, bossen met eeuwenoude eiken, duinmeren vol vogels en romantische landgoederen. Nergens vind je zoveel variatie als in Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Wandel door eeuwenoude bossen en grillige duinen naar het strand en de zee. In Nationaal Park Zuid-Kennemerland is het landschap heel gevarieerd. Romantische landgoederen geven het natuurgebied tussen IJmuiden en Haarlem allure.

Landgoed in de duinen

De duinen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland zijn van groot belang voor onze cultuurhistorie. Voormalige landgoederen, bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en archeologische vondsten herinneren aan vroeger tijden.

In het nationaal park beschermt Natuurmonumenten vier landgoederen met elk een eigen karakter:

  • Landgoed Duin en Kruidberg
  • Landgoed Midden-Herenduin
  • Landgoed Heerenduinen
  • Landgoed Koningshof

Lees meer over deze gebieden op de website van Natuurmonumenten.

Planten en dieren

Grote grazers als konikpaarden, shetlandpony’s en Schotse hooglandrunderen helpen de duinen open te houden. Hierdoor krijgen bijzondere planten zoals het duinviooltje de ruimte om te groeien. In de nattere delen groeien witbloeiende parnassia en orchideeën. Vlak bij de zee kunnen alleen zeewinde en zeedistel tegen het brakke water. Bij het Duinmeer in Midden-Herenduinen kun je vogels kijken vanuit de vogelkijkhut.

Strand en zee

Wandel of fiets door de duinen en neem een duik in de zee! Bij de duinopgang Duin en Kruidberg vind je een heerlijk rustig strand waar je kunt genieten van de rust en kinderen kunnen spelen. Volg vanaf parkeerplaats Duin en Kruidberg het fietspad over de Zeeweg. Vanaf de parkeerplaats kan je ook de met blauw gemarkeerde wandelroute volgen.

Natuur laat je leven

Natuurmonumenten is dé beweging van mensen met hart voor de natuur. We willen mensen, van jong tot oud, in het hart raken en de fascinatie voor de natuur delen met en via onze achterban. We activeren mensen om buiten in de natuur iets geweldigs te beleven.

Dat doen we omdat de natuur bron van inspiratie en verwondering is. Daar moeten we zuinig op zijn en goed voor zorgen. Want in een dichtbevolkt land is natuur extra kwetsbaar. Daarom beschermt Natuurmonumenten natuurgebieden, waardevolle landschappen en cultureel erfgoed. Overal in Nederland. Voor iedereen. Die natuur stellen we veilig tot in de eeuwigheid door natuur aan te kopen, te beheren en toegankelijk te maken voor iedereen. Dat doen we met steun van vrienden, vrijwilligers, leden en bedrijven.

 

Natuur voor iedereen

Natuurmonumenten beschermt natuur overal in Nederland. Voor iedereen. Daarom zijn bijna al onze natuurgebieden en waardevolle landschappen die we beschermen, vrij toegankelijk. Er lopen wandelroutes, fietsroutes of kanoroutes door. En we organiseren allerlei activiteiten in de natuur waar iedereen aan kan deelnemen. Zo willen we mensen actief bij de natuur betrekken en laten zien hoe belangrijk het is om onze natuur voor de toekomst te behouden.

 

Natuurmonumenten is een vereniging die midden in de maatschappij staat. Daarom hebben leden een stem: via afgevaardigden kunnen leden hun mening laten doorklinken in de besluiten en standpunten van de vereniging.

 

Natuur voor kinderen: OERRR

Natuur voor iedereen betekent ook natuur voor kinderen. Alle kinderen in Nederland hebben recht op de natuur. Daarom is er OERRR van Natuurmonumenten. Met hulp van uitdagende kaarten van OERRR laten we kinderen de natuur ontdekken. Kinderen kunnen zelf met de kaarten van OERRR op pad, op elk gewenst moment.

Meld je kind aan voor OERRR

 

Doe mee en help de natuur

Jouw steun is daarbij is onmisbaar.

 

Met z’n allen kunnen we ervoor zorgen dat de natuur in Nederland voor de komende generaties behouden blijft.

Lees hier meer over de gebieden die Natuurmonumenten beheert.