Kennemer Schaapskudde viert Kerst in de Duinen

06 december 2017

In het Nationaal Park wordt, net als voorgaande jaren, Kerst in de Duinen gevierd. Op zondag 17 december is jong en oud welkom op de kerstmarkt bij Bezoekerscentrum de Kennemerduinen. Er worden kerstliederen gezongen, wie creatief wil zijn maakt een knutselwerk en de Kennemer Schaapskudde komt weer langs, met wel 100 schapen die je kunt aaien!

Elk jaar is de Kennemer Schaapskudde vaste gast van de kerstmarkt bij het bezoekerscentrum. De rest van het jaar kun je de wollige grazers tegenkomen tijdens je wandeling of fietstocht door het park. Regina, één van de schaapsherders van de kudde, vertelt je alvast interessante weetjes over de haar schapen.

Wat doen de schapen normaal gesproken?

"Eten, herkauwen, eten, herkauwen en ga zo maar door."

En wat doen ze in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland?

"De schapen grazen in het duin en eten daar een plantje wat van nature niet thuishoort in de duinen: de Amerikaanse Vogelkers. Zodra de boswachters zien dat de plant zich weer laat zien, wordt de kudde ingezet zodat het zich niet verder kan verspreiden."

Waar grazen de schapen in het Nationaal Park?

"De schaapskudde bestaat uit ongeveer 350 schapen die niet altijd op dezelfde plek grazen, maar net waar ze nodig zijn. Op deze pagina kun je zien waar de schaapskudde zich op dit moment bevindt. Je kunt ons dus komen opzoeken als je het Nationaal Park bezoekt. Ook de Gemeente Bloemendaal en Staatsbosbeheer zet de schapen graag in om op andere plekken het landschap te onderhouden."

Hoe zorgen jullie ervoor dat de schapen gezond blijven?

"We vinden het heel belangrijk dat schapen op een natuurlijke en diervriendelijke manier worden gehouden. Zo worden er bijvoorbeeld nauwelijks ontwormingsmiddelen of antibiotica gebruikt. Ook laten we geen schapen toe uit andere kuddes, die kunnen ziektes bij zich dragen."

 

Wat gebeurt er met oude of zieke schapen?

"Oude schapen houden we graag in de kudde, zo blijft de kudde gevarieerd. Als schapen niet meer beter worden laten we ze inslapen, maar dit komt niet vaak voor."

 

 

Praten schapen met elkaar en zo ja, hoe dan?

"Jazeker, dit doen ze door te mekkeren. Ik heb weleens meegemaakt dat ik een angstig gemekker hoorde. Toen ben ik er direct op af gegaan, bleek er een lammetje vast te zitten in een hek. Het mekkeren is dus ook voor mensen heel nuttig."

 

Welke activiteiten zijn er rondom de schapen bij 'Kerst in de Duinen'?

"We komen met een kudde van 100 schapen. Je kunt de aanwezige schapen aaien en knuffelen, en er kan een natuurkerstslinger worden geknutseld van zelfgesponnen wol. Natuurlijk mag jij mij van alles over de schapen vragen. Ook de honden die schaapskudde normaal gesproken de juiste kant op sturen komen langs. Het wordt volle bak!"

 

Kunnen de schapen wel tegen de drukte bij 'Kerst in de Duinen'?

"De Kennemer Schaapskudde is een hele rustige kudde en ze zijn wel wat gewend. Zo komen er regelmatig schoolklassen langs om te leren over de schapen. We vinden het heel belangrijk om zo goed mogelijk om te gaan met de schapen; de één is gek op knuffelen en de ander is juist verlegen. Wel raad ik bezoekers aan om zich rustig op te stellen naar de kudde. Dus er niet op af gaan rennen of harde geluiden maken."

 

Wat kunnen mensen van schapen leren?

"Schapen kunnen in alle rust van hun omgeving genieten. Van die rust die onze kudde uitstraalt kunnen mensen ook weer genieten."

Is er nog een ander leuk weetje over de Schaapskudde?

"Wist je dat de schaapskudde in 2018 tien jaar in het park te vinden zijn? Dat gaan we dan groots vieren. Je kunt onze activiteiten volgen op Facebook."

 

Meer info op www.kennemerschaap.nl.