Thijsse Tour, natuurhistorische belevenis

In deze fiets- en wandeltocht treed je in de voetsporen van Jac. P. Thijsse. Deze eerste natuurbeschermer van Nederland heeft grote invloed gehad op het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Met een deskundige gids ga je terug in de tijd, langs oude woningen van Thijsse en de heemtuin Thijsse’s Hof. Achteraf geniet je van een heerlijke biologische lunch.

Ken je Thijsse al?

Jac P. Thijsse (1865 – 1945) wordt beschouwd als de grondlegger van natuurbescherming en –educatie in Nederland. Thijsse probeerde mensen op een positieve en soms ludieke manier in contact te brengen met de Nederlandse natuur. Hij wist een breed publiek aan te spreken en heeft vele veelgelezen natuurboeken geschreven. Misschien heb je wel eens van de Verkade albums gehoord?

Thijsse heeft een rijke historie in en rondom Nationaal Park Zuid-Kennemerland: hij heeft in Bloemendaal gewoond, er les gegeven, het Thijsse’s Hof ingericht en ligt er ook begraven. In het Nationaal Park danken vele bijzondere plekken hun naam aan Thijsse. Ook heeft hij een belangrijke invloed gehad op de ontwikkeling van het natuurlijke duinlandschap. Tijdens de Thijsse Tour word je meegenomen terug in de tijd van Thijsse, treed je in zijn voetsporen en komt de natuurhistorie weer tot leven!

De fiets- en wandeltour, 10.30-14.00 uur of 13.00-16.30 uur

De start is om 10.30 uur bij het Bezoekerscentrum De Kennemerduinen. Hier kun je voorafgaand aan de tour een kopje koffie drinken in het Duincafé. Al fietsend en wandelend wordt je onder begeleiding van een gids meegenomen in de bijzondere historie van Thijsse rondom het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Je passeert o.a. oude woonhuizen, markante plekken en bezoekt Thijsse’s Hof. De gids laat ook zien wat de invloed van Thijsse op het natuurlijke duinlandschap is geweest.

Van ongeveer 13.00-14.00 uur genieten jullie van een heerlijke biologische lunch in het Duincafé. Voor de gids de gelegenheid om nog meer over Thijsse te vertellen. Hierna kunnen jullie eventueel het bezoekerscentrum bezichtigen.

Kosten

De deelnemersbijdrage voor de Thijsse Tour is € 30,00. Hiervoor krijg je een unieke natuurhistorische belevenis onder begeleiding van een deskundige gids en aan het eind kan je genieten van een heerlijke biologische lunch met een broodje gezond en een drankje.

De Thijsse Tour wordt aangeboden als natuurarrangement. Dit betekent dat je als deelnemer letterlijk investeert in de natuur! Een deel van de deelnemersbijdrage komt ten goede aan activiteiten op het gebied van natuurgerichte educatie en recreatie.

Aanmelden & overige info

  • De Thijsse Tour wordt dit jaar tweemaal aangeboden. Kijk in de activiteitenkalender
  • Of doe een groepsaanvraag met het aanmeldingsformulier onderaan deze pagina. Het minimale aantal deelnemers voor het groepsuitje is 10 en het maximale aantal deelnemers is 15.
  • Houd er rekening mee dat de Thijsse tour bestaat uit zowel een fiets- als wandeltocht in hellend duinlandschap. Zorg voor een goede fiets en evt. een flesje water.
  • Je kan zelf voor een fiets zorgen of een fiets huren bij het bezoekerscentrum. Dit geef je aan in het aanmeldingsformulier.
  • In overleg met de gids en de groep kan het programma iets opgerekt of ingekort worden.

De Thijsse Tour is ontwikkeld door Adviesbureau De Natuurmakelaar in opdracht van Nationaal Park Zuid-Kennemerland en in samenwerking met IVN Zuid-Kennemerland en Stichting Thijsse’s Hof.


>>

Aanvraagformulier

Contactgegevens

Maak een keuze:
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam *
E-mail: *
Telefoonnummer: *

Aanvraag

Aantal personen (min. 8 /max. 15): *
Voorkeur datum: *
Dieetwensen (soort en aantal personen):
Fietshuur (zo ja, hoeveel):
* verplicht