Eikenprocessierups

17 juli 2019

De eikenprocessierups is de afgelopen tijd veel in het nieuws. In Nationaal Park Zuid-Kennemerland zijn voor zover bekend nog geen eikenprocessierupsen gesignaleerd. In andere natuurgebieden in de nabije regio zijn al wel rupsen gezien. De eikenprocessierupsen hebben brandharen die jeuk en huidirritaties bij mensen en dieren kunnen veroorzaken.

Rups en vlinder

De rupsen van de eikenprocessierupsvlinder leven in gemeenschappelijke nesten. Ze eten (vooral) zomereik, maar je kunt ze ook wel eens op andere bomen aantreffen. De soort is bekend vanwege het feit dat de rupsen vanuit de gemeenschappelijke nesten in lange optochten (processies) op zoek gaat naar voedsel. Het zijn de rupsen van een klein nachtvlindertje. De rupsen en het vlindertje zijn op hun beurt voedsel voor vogels en de vlindertjes ook voor vleermuizen.

De eikenprocessierups was lange tijd erg zeldzaam in Nederland, maar heeft zich sinds de jaren 80/90 vanuit zuidelijk Nederland steeds verder naar het noorden en westen uitgebreid. Hij komt nu nagenoeg in het hele land voor. Ook in de kuststreek worden steeds vaker nesten met rupsen gevonden. Deze bevinden zich vaak in opgaande eiken parken en (duin)bossen.

Wat te doen als je een nest eikenprocessierupsen in het Nationaal Park tegen komt?

Mocht je de eikenprocessierups in het Nationaal Park signaleren, houd dan flink afstand en meld het zo snel mogelijk bij het bezoekerscentrum (T: 023-54 11 123 / M: info@np-zuidkennemerland.nl) of meld het direct aan een boswachter. De exacte locatie is belangrijk, gebruik daarvoor de ‘locatie aan’-functie van je smartphone. Maak ook een foto van de boom met rupsen in zijn omgeving.

Als je een nest tegen komt buiten het Nationaal Park, meld het dan zo snel mogelijk bij de betreffende gemeente. Dat kan veelal online via een ‘melding openbare werken’ of ‘melding openbare ruimte’.

Melden op www.waarneming.nl is ook goed om te doen.

Aanpak van de eikenprocessierups binnen het Nationaal Park

De eikenprocessierups is een inheems onderdeel van de biodiversiteit en kan in grote delen van het Nationaal Park voorkomen. Het is niet wenselijk en niet mogelijk om overal de eikenprocessierups te bestrijden.

Als nesten en/of rupsen langs paden zitten, dan plaatsen we waarschuwingssignalen (een bordje of linten). Eventueel kunnen paden ook tijdelijk worden afgesloten.

Als nesten op plekken zitten waar veel bezoekers komen laten de beheerders de nesten weghalen door een professioneel bedrijf.

Wat kun je doen bij huidklachten?

Kom je toch in aanraking met de brandharen van de rups, doe dan voorzichtig je kleren uit. En ga met plakband (let op: geen ducttape) over je huid om de haren te verwijderen. Spoel daarna je huid en ogen goed met lauw water. En was de kleren die je aanhad het liefst op 60 graden. Krijg je toch last? Dan kan een verkoelende crème (Aloë Vera) helpen tegen de jeuk.

Meer informatie

Alles over, voor en tegen de eikenprocessierups vind je op www.oakie.info.

Nieuwsgierig naar het vlindertje dat de rupsen straks worden? Kijk op www.vlinderstichting.nl.

Foto: Luc Hoogenstein