Kennemerduinen

 

De Kennemerduinen vormen het grootste gebied van het Nationaal Park. De variatie in het landschap is groot. We zien hierdoor een rijke flora en fauna. Toch is ook de mensenhand zichtbaar: de duinmeren 't Wed, het Vogelmeer, het Spartelmeer en de Oosterplas zijn gegraven meren. Op de duintoppen komen aangeplante Corsicaanse en Oostenrijkse dennen voor.

Door goed beheer is de dynamiek terug. De wind heeft weer zand in beweging gebracht en het duin stuift weer. Nu de waterwinning is gestopt, keren vochtminnende plantensoorten als parnassia, duizendguldenkruid en orchideeën terug.

In de Kennemerduinen komen, behalve vossen, reeën, damherten en konijnen, allerlei soorten vogels, insecten en amfibieën voor. Daarnaast zijn er verschillende soorten vleermuizen, marterachtigen en zelfs de zeldzame boommarter wordt er regelmatig gezien.

 

Informatie:

Toegang gratis.

 

Toegankelijkheid mindervaliden

De fietspaden en brede wandelpaden zijn toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Er bevinden zich mindervalidenplaatsen op alle parkeerplaatsen. Een zandrolstoel is te huur bij Bezoekerscentrum De Kennemerduinen. Speciaal voor het gebruik van de zandrolstoel is er een wandeling beschikbaar. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het Bezoekerscentrum.

Blindegeleide- en hulphonden zijn overal welkom in het Nationaal Park. Ze moeten dan wel in functie zijn en herkenbaar aan een tuig of hesje. Voordat je het Nationaal Park met hulphond betreedt, verzoeken wij je contact op te nemen met het Bezoekerscentrum.

In Bezoekerscentrum De Kennemerduinen is een mindervalidentoilet aanwezig.

 

Ingangen, met parkeermogelijkheden (betaald):

  • Ingang Koevlak aan de Zeeweg 12, 2051 EC in Overveen. Hier bevindt zich ook Bezoekerscentrum De Kennemerduinen.
  • Ingang Parnassia ligt aan de Parnassiaweg: aan het einde van de Zeeweg bij Bloemendaal aan Zee sla je rechtsaf richting restaurant Parnassia aan Zee.
  • Ingang Bleek en Berg ligt aan de Bergweg, achter de hockeyvelden van HBS in Bloemendaal.

 

Vanaf het strand kan je naar De Kennemerduinen via duinopgang Kattendel ten noorden van Parnassia en via duinopgang Zeemeeuwen ten zuiden van Parnassia.

 

Parkeren

Parkeren is mogelijk op de parkeerterreinen Parnassia, Koevlak en Bleek en Berg.

  • Het eerste half uur is gratis. Daarna is het minimumbedrag € 2,20. Het dagtarief is gelijk aan het tarief voor 5,5 uur. Voor Parnassia geldt een maximumbedrag van € 19,00 en voor Bleek en Berg en Koevlak € 9,- per dag. Je kunt betalen met pinpas of creditcard.
  • TIP: koop een parkeerjaarkaart van PWN voor € 115,-. Deze parkeerjaarkaart is geldig op de parkeerterreinen Koevlak, Parnassia en Bleek en Berg. De kaart is verkrijgbaar bij het PWN-parkeerhuisje bij de slagboom van parkeerterrein Parnassia en bij Bezoekerscentrum De Kennemerduinen. Als je de duinen regelmatig bezoekt, ben je met een jaarkaart een stuk voordeliger uit.

 

Wandel- en fietspaden

Er zijn 6 gemarkeerde wandelroutes. Een zevende route (NS-wandeltocht) start bij NS-station Santpoort-Noord en loopt ook voor een groot deel door De Kennemerduinen.

Fietsen is alleen toegestaan op de daartoe aangegeven fietspaden.

 

Honden

Honden zijn hier niet toegestaan, behalve aangelijnd langs de Parnassiaweg tussen de ingang van de kiosk Parnassia en het restaurant Parnassia. Op het strand zijn honden toegestaan:

  • loslopend ten noorden van de IJmuiderslag gedurende het gehele jaar;
  • loslopend tussen strandafslag Parnassia en het noordelijker gelegen naaktstrand. Buiten dit gebied mogen honden aangelijnd lopen tot kilometerpaal 57,5 (= IJmuiderslag) in de periode van 15 september tot 15 mei.


Ruiterpaden

Er zijn diverse ruiterpaden aanwezig. Meer informatie vindt u op deze pagina.