Interview Marit Klaassen, 9 jaar, omwonende

11 mei 2023

“Zwemmen in het Nationaal Park is anders dan in een zwembad. Je mag er veel meer en er is geen badmeester..! 't Wed is één van mijn favoriete plekken. Er zijn hoge duinen om vanaf te rollen en het water is er lekker zoet.”

Marit woont in de directe regio (Heemstede) met haar ouders en oudere zus van 12. Ze zit in Groep 5 van de basisschool. Samen met haar gezin, familie, vrienden en vriendinnen komt ze regelmatig in het Nationaal Park om te wandelen, excursies te doen of te zwemmen. Vaak is dit rondom het bezoekerscentrum en duinmeer ’t Wed.

Zwemmen in de duinmeren zijn haar favoriet


Graag gaat ze bij mooi weer lekker zwemmen in ’t Wed of de Oosterplas. Maar zelfs bij koud weer is ze daar te vinden om met het ijs te spelen dat langs de waterkant ligt. Marit is een echte waterrat en heeft wel 4 diploma’s. Toch is zwemmen in het Nationaal Park anders dan in en zwembad. ‘Je mag er veel meer en er is geen badmeester..!’ zegt ze vrolijk. De Oosterplas is ook een van haar favoriete plekken met hoge duinen om vanaf te rollen. Het water is er lekker zoet en niet zo zout zoals in de zee.



Rollebollen van het duin


Naast zwemmen houdt Marit er enorm van om van de duinen af te rennen of zelfs te rollen door het zand naar beneden. De duinen bij ’t Wed en de Oosterplas lenen zich hier ook uitstekend voor. ‘Zo hard mogelijk gaan dat is het leukste’ zegt ze. Ook loopt ze vaak een rondje met haar ouders bij ’t Wed of de Oosterplas. ‘Het water dat tussen het riet door stroomt vindt ze zo mooi om naar te kijken’. Het liefst staat ze daar beetje dromerig met stokken in het water te roeren.



Konijn en Schotse hooglander


Marit vindt het jammer dat er nog maar zo weinig konijnen in het park zijn, maar toch vindt ze deze schattig en lief. Ook Schotse hooglanders behoren tot haar favoriete dieren. Met hun mooie fluffy donkeroranje vacht. ‘Ik vind de kleur van de Schotse hooglanders zooo mooi om naar te kijken!.’



Prikkend aan de onderkant en rond aan de bovenkant


Marit is vooral onder de indruk hoe sommige planten zich beschermen. Bijvoorbeeld hulst dat prikt aan de onderkant om zich te beschermen terwijl verder richting de top van de struik de blaadjes weer mooi rond zijn. Dit vindt ze maar wat slim van deze plant.



Toekomstdroom


‘Ik hoop dat er nog veel meer verschillende dieren bij komen in het Nationaal Park.’