Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

Bezoekerscentrum De Kennemerduinen is dé ideale plek om je bezoek aan Nationaal Park Zuid-Kennemerland te beginnen. In het duurzame gebouw van drinkwaterbedrijf PWN vind je een tentoonstelling, een winkel, een café met groot buitenterras en een vergaderzaal. De vrijwilligers en medewerkers achter de balie helpen je graag om jouw bezoek aan het Nationaal Park onvergetelijk te maken.


Een duurzaam gebouw met een knipoog naar het verleden

Het bezoekerscentrum is gebouwd naar het voorbeeld van een duinboerderij uit de 7e eeuw. Resten van deze boerderij werden gevonden in het Nationaal Park bij Groot Olmen. Deze archeologische vondsten vertellen het verhaal van de vroegste bewoners van dit gebied.

Zonnepanelen, de opvang van regenwater voor de toiletten en het duurzaam materiaalgebruik zijn enkele van de duurzame toepassingen in het ontwerp. Architect Dirk Vlaar van BBHD architecten is verantwoordelijk voor het bijzondere ontwerp. De bouw van het bezoekerscentrum gebeurde in 2012/2013 in opdracht van PWN volgens BREEAM richtlijnen, een certificering voor duurzame gebouwen. Voor de bedrijfsvoering hebben het bezoekerscentrum en het Duincafé een gouden Green Key certificaat.

Lees hier het achtergrondverhaal over de architectuur van het gebouw (artikel Homify, door Edwin Pesschier, 10 juni 2015)