Pas (weer) op voor zwemmersjeuk

27 juli 2018

Nam je onlangs een duik in het duinmeertje ‘t Wed of in de Oosterplas en heb je nu last van rode jeukende bultjes? Dan heb je vrijwel zeker last van zwemmersjeuk. Gevaarlijk is het niet, maar de jeuk kan heftig, hardnekkig en daardoor heel hinderlijk zijn. PWN-boswachter Ina legt uit wat zwemmersjeuk is, wat je er aan kunt doen en hoe je het kunt voorkomen.

Het water van zwemvijver ’t Wed is van uitstekende kwaliteit. Toch kunnen mensen die gevoelig zijn voor zwemmersjeuk, na zwemmen in ’t Wed last krijgen van huidirritatie. Ook van baders in de Oosterplas, komen dan klachten.

Hoe ontstaat zwemmersjeuk?

"Boosdoener is het minuscule larfje van de vogelparasiet Trychobilharzia. Het eerste deel van zijn leven brengt hij onopvallend door in een poelslak. Na lange periodes van mooi weer, waarbij de watertemperaturen boven de 20 graden Celsius uitstijgen, verlaten de larfjes de slak. Ze gaan dan zwemmend op zoek naar een jonge watervogel om hun levenscyclus te voltooien. Soms dringt zo’n larfje zich per vergissing de menselijke huid van een argeloze zwemmer binnen en veroorzaakt daar jeuk. Heel soms worden er ontstekingsreacties, hoofdpijn of koorts gemeld. Na een aantal dagen verdwijnen alle verschijnselen vanzelf."

Inzet van vissen

"Om de zwemmersjeuk in ’t Wed en de Oosterplas te bestrijden zijn er in 2004 vijfhonderd zeelten uitgezet. Zeelt is een vis die van nature voorkomt in schoon helder water met veel waterplanten. Hij eet slakken maar ook de waterplanten waarmee die slakken zich voeden. Door het aantal slakken te verminderen vermindert ook het aantal parasieten. Daarmee is de kans op zwemmersjeuk niet weg, maar wel beduidend kleiner geworden. Zelf kun je de kans op zwemmersjeuk verkleinen door niet langer dan tien minuten in het water te blijven, en je na het zwemmen goed af te drogen."


Veelgestelde vragen over zwemmersjeuk

1. Is zwemmersjeuk gevaarlijk?

Zwemmersjeuk is niet gevaarlijk, alleen hinderlijk.

2. Hoe weet ik of er zwemmersjeuk is in de duinmeren?

Om je als zwemmer goed te informeren plaatst beheerder PWN bij melding van zwemmersjeuk onmiddellijk waarschuwingsborden. De provincie Noord-Holland heeft een klachtenlijn en controleert op het voorkomen van het larfje. Zie www.zwemwater.nl

3. Mag ik nog het water in?

Wie niet gevoelig is voor zwemmersjeuk kan ondanks de waarschuwingsborden volop van de waterpret in ‘t Wed en de Oosterplas genieten. Weet je uit ervaring dat je er wel gevoelig voor bent dan doe je er goed aan niet te zwemmen als er waarschuwingsborden staan.

4. Hoe weet ik of ik gevoelig ben voor zwemmersjeuk?

Wie niet zeker weet of hij/zij gevoelig is voor zwemmersjeuk doet er goed aan het voorzichtig uit te proberen. Begin met een korte duik in het water of ga pootje zwemmen tot je meer duidelijkheid hebt.

5. Hoe vermijd ik zwemmersjeuk?

De kans op jeuk neemt beduidend af door niet langer dan 10 minuten in het water te blijven, je naderhand goed af te drogen en gelijk droge kleding aan te trekken.

6. Wat doe ik tegen de jeuk?

De jeuk gaat na een aantal dagen vanzelf weer weg. Wie er erg veel last van heeft kan een jeukwerende crème gebruiken. Deze is verkrijgbaar bij de drogist.

7. Wanneer moet ik naar de dokter?

Als de uitslag heel hardnekkig is, gepaard gaat met koorts of door krabben gaat infecteren, is het raadzaam even bij de dokter langs te gaan.

Staat jouw vraag er niet bij? Gebruik het contactformulier of bel 023-5411123.