Weer veilig fietsen over 'wandelende duinen'

05 juli 2017

Wist je dat er 'wandelende duinen' zijn in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland? Enkele jaren geleden zijn er gleuven gegraven om het duinlandschap te herstellen. Dat gaat zo voorspoedig, dat de duinen eerder dan verwacht bij het fietspad bij Kattendel zijn aangekomen. Betonnen platen op het fietspad zijn nu een tijdelijke oplossing zodat fietsers er veilig overheen kunnen.

Enkele jaren geleden hebben beheerders PWN en Natuurmonumenten hard gewerkt aan de ontwikkeling van een natuurlijk, dynamisch duinlandschap in het Nationaal Park: de ‘Noordwest natuurkern’. In de zeereep werden op vijf plekken sleuven gegraven om de wind vrij spel te geven. Duinen kunnen weer gaan ‘wandelen’ door het landschap, de natuurlijke flora en fauna krijgen de ruimte en een eeuwenoud landschap wordt weer in ere hersteld.

Beleef in deze virtuele 360° ontdekkingsreis zelf de vijf windsleuven!

Veilig fietsen

Het Nationaal Park wil het liefst de natuur haar gang laten gaan en het duin laten stuiven. Maar gebruikers van (fiets)paden moeten natuurlijk ook een veilige doorgang hebben, zonder valpartijen en andere onwenselijke situaties. Om op korte termijn een veilige doorgang te bieden aan de fietsers heeft PWN tijdelijk betonplaten gelegd. Ondertussen is PWN in gesprek met specialisten als de Fietsersbond over een duurzame oplossing.

Nieuwsgierig hoe het fietspad er nu uitziet? Bekijk hieronder het filmpje van boswachter René!