Weelderige buitenplaatsen

In de Gouden Eeuw bereikte de economie een hoogtepunt. Om in de zomermaanden de stinkende stad te kunnen ontvluchten, investeerden rijke Amsterdamse kooplieden in luxueuze buitenverblijven met parkachtige tuinen in de bosrijke binnenduinen. Door het stelsel van trekvaarten en rivieren reisde je in een paar uur van Amsterdam naar Haarlem. Zo werd Kennemerland de bakermat van deze buitenplaatsen, elk met een unieke stijl.

Landgoed Elswout

 

 

 

 

 

Sprookjessfeer

Een gordel van negen van deze buitenplaatsen, zoals Elswout, Duin en Kruidberg en Koningshof, vormt de oostelijke grens van het park. Wandel langs oranjeries, statige vijvers en beeldentuinen en proef de sfeer van het buitenleven in de Gouden Eeuw. In het Brouwerskolkpark mag de hond los lopen.

Bloemen en planten

Je vindt er bijzondere bomen en planten, zoals het duizendguldenkruid en de voor dit gebied karakteristieke stinzenplanten die in de lente volop bloeien. Ook talloze vogelsoorten, zoals de boomklever, hebben er hun onderkomen. En in voormalige ijskelders van de buitenplaatsen leven meerdere vleermuizenkolonies. In de herfst stikt het er van de paddenstoelen in alle kleuren en maten.

Duin en Kruidberg

Duin en Kruidberg

Wandel langs imposante kastanje- en beukenlanen. In de winter zie je er vleermuizen in de ijskelder en in het voorjaar bloeiende stinzenplanten.

Lees meer

Elswout

Elswout

Eén van de meest fraaie en waterrijke buitenplaatsen langs de binnenduinrand van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is Elswout. Ga bijvoorbeeld op zoek naar de bijzondere 'follies'.

Lees meer

Duinlust

Duinlust

In dit kleine aan de rand van het duingebied kun je een kleine rondwandeling maken. Geniet van de vele stinzenplanten, het uitzicht op Elswout en prachtige oude bomen.

Lees meer

Koningshof

Koningshof

Het imposante landhuis, met parkweide en parkbos, heeft een toverachtig karakter. Door de hoogteverschillen tref je bovendien na elke heuvel of bocht steeds weer een ander uitzicht aan.

Lees meer

Brouwerskolkpark

Brouwerskolkpark

Het romantische park stamt uit het begin van de 20e eeuw. Ideaal voor een wandeling met de hond.

Lees meer

Plan je bezoek

Klik op de Google kaart en plan je bezoek. Alle buitenplaatsen, ingangen en parkeerplaatsen zijn met iconen aangegeven.


Lees verder