Paddenstoelenparadijs Elswout

01 september 2017

Op Landgoed Elswout valt er heel veel te beleven voor de paddenstoelenliefhebber. Dat komt doordat veel verschillende planten en dieren er goed kunnen leven. IVN-natuurgids Gerard Koopmanschap is organisator van de IVN Paddenstoelendag op 8 oktober en deelt zijn kennis over zowel de bekende als de zeldzame soorten, zoals de beukenkoraalzwam op de foto.

"Elswout is één van mijn favoriete landgoederen. Hier kan ik als oprechte paddenstoelenliefhebber zeer regelmatig mijn hart ophalen. Het eerste dat je ziet bij binnenkomst door de poort van Elswout, is de laan met statige oude beuken. Een ideale plek waar je boleten zoals eekhoorntjesbrood, de wortelende boleet en heksenboleten kunt vinden. Ook de peperboleet is er te vinden, hij dankt zijn naam aan zijn scherpe peperige smaak.

Vliegenzwam

De aanwezigheid van deze kleine boleet verraadt ook de aanwezigheid van de vliegenzwam waar hij doorgaans bij in de buurt staat en waar hij hoogstwaarschijnlijk ook een symbiotische relatie mee heeft. Ondanks zijn formaat en zijn felle kleuren - de bekende rood met witte stippen- moet je er toch vaak nog even naar zoeken, want ze staan hier doorgaans verscholen onder de rhododendrons.

De vliegenzwam is overigens niet de enige amaniet die in deze laan te vinden is. Ook de parelamaniet, de panteramaniet en de dodelijk giftige groene knolamaniet kunnen hier veelvuldig staan. Dan heb ik het nog niet eens gehad over de zeer kleurrijke en daardoor goed in het oog springende familie der russula’s die hier in alle kleuren van de regenboog te zien zijn. De mosheuvels herbergen ook diverse soorten stekelzwammen.

Zeldzame soort

Maar de zwam waar Elswout bij de liefhebbers het meest om bekend staat is de beukenkoraalzwam. Vanaf eind juni verschijnen meestal al de eerste exemplaren en je hoeft er niet eens echt naar te zoeken. Bij binnenkomst word je er in de beukenlaan aan weerszijden al op getrakteerd, maar ook richting de magistrale mosheuvels kunnen ze in groten getale staan. Zoals de naam aangeeft doet de vorm sterk denken aan die van koraal, grillig met veel vertakkingen.

Er zijn diverse soorten koraalzwammen in Nederland, maar de beukenkoraalzwam is eenvoudig te herkennen aan zijn bijzondere pastelkleuren. Jong zijn ze zalmroze en ze verkleuren langzaam naar geel waar het zachtroze doorheen blijft schemeren. Het is een zeldzame soort. De enige plek waar hij in het westen voorkomt is in Elswout en als je echt geluk hebt kun je ook de nóg zeldzamere goudgele koraalzwam tegenkomen."

8 oktober: IVN Paddenstoelendag

De IVN Paddenstoelendag op Elswout is een jaarlijks terugkerend evenenement. De buitenplaats staat in de herfst bol van de paddenstoelen, waaronder een aantal zeer zeldzame. Tijdens de paddenstoelendag zijn er diverse excursies, workshops en activiteiten voor volwassenen en kinderen, met oa. een puzzeltocht met sprookjesfiguren. Vrijwilligers van IVN Zuid-Kennemerland delen de leukste weetjes over paddenstoelen. Aanmelden is niet nodig.