Burlende herten tijdens de hertenbronst

30 oktober 2017

Boswachter Eveline maakte afgelopen week een hoop bijzonders mee, zoals de hertenbronst-excursie. Ze vertelt er graag meer over in haar blog.

"September en oktober zijn de maanden van dé hertenbronst. In deze tijd doen de mannetjes onder de damherten en edelherten veel moeite om indruk te maken op de hinden en op hun rivalen. Ze doen dat door te ‘burlen’; een imposant geluid dat je minstens één keer in je leven gehoord moet hebben. In de strijd om de gunst van de hinden kan het af en toe leiden tot flinke knokpartijen, waarbij ze elkaar met hun geweien te lijf gaan. Een imposant schouwspel!

Burlen

Als kersverse boswachter Communicatie & Beleven bij Natuurmonumenten mocht ik afgelopen week met collega Jowien mee op hertenbronst-excursie. We verzamelden aan het begin van de avond op de parkeerplaats bij Midden-Herenduin. Gewapend met verrekijkers en met gespitste oren liepen we de duinen in en vrijwel direct werden we opgewacht door een flink damhert. In de bronsttijd zijn de mannetjes zo vol van razende hormonen dat ze zich weinig van hun omgeving aantrekken. De kans dat je ze te zien krijgt, is dus behoorlijk groot.

Gevecht

Tijdens onze wandeling door de duinen hoorden we links en rechts de herten hun longen uit hun lijf brullen en op een gegeven moment hoorden we zelfs het gekletter van hun geweien. Het gevecht zelf hebben we niet gezien, maar toen we even later de plek naderden waar het geluid vandaan kwam, zagen we in het zand wel sporen van de strijd. Gevechten tussen rivaliserende mannetjes zijn meestal niet ernstig. Het zijn rituelen die vooral bedoeld zijn om te imponeren en om aan de hinden te laten zien wie voor sterk nageslacht kan zorgen.

Bij het invallen van de duisternis en het opkomen van de maan hebben we het gebied weer verlaten. Een mooie ervaring rijker reed ik weer naar huis!"

Boswachter Eveline Blok van Natuurmonumenten