Boswachtersblog: De nachtegaal zingt gewoon door

03 april 2018

Als het schemerig wordt, worden alle vogels stil. Behalve de nachtegaal, die zingt door! Boswachter Eveline van Natuurmonumenten weet nog meer te vertellen over de nachtegaal.

Wist je dat bijna een kwart van alle nachtegalen in Nederland in Nationaal Park Zuid-Kennemerland zit? April is de tijd dat ze weer arriveren.

Qua uiterlijk zijn nachtegalen vrij bescheiden. Ze zijn bruin en grijs met een roodachtige staart en zitten graag in dicht struikgewas. Dit maakt ze lastig te zien. Huppend op de grond zoeken ze tussen de struiken naar bodemdieren: mieren, spinnen, en insecten. De nachtegaal heeft een speciale voorliefde voor mieren, die net als hij houden van warmte. Hun nest maken ze vlak boven de grond van grassen en mossen.

Nachtegalen zijn beroemd om hun mooie zang. Speciaal op stille avonden of nachten in het voorjaar is deze zang bij het invallen van de avond zeer indrukwekkend en soms tot op een kilometer afstand in de duinen nog te horen. De zang van de nachtegaal valt het best te beluisteren van de laatste week in april tot half mei. In mei neemt hun zangactiviteit sterk af, dan zijn ze druk met het voeden van hun jongen.

Luister je mee met de boswachter tijdens één van de nachtegalentochten op woensdag 2 mei of donderdag 3 mei?