Gastheer in beeld: Loopmeester Karel Kolb

07 mei 2018

In en om het Nationaal Park zijn er 29 ondernemers die zich officieel Gastheer of Gastvrouw van het park mogen noemen. Karel Kolb, hardlooptrainer, heeft sinds 2017 het gastheerbord aan zijn gevel hangen. Met zijn onderneming Loopmeesters laat hij sporters bewegen in de natuur en brengt hen tegelijk kennis van en liefde voor de natuur bij.

In 2014 besloot Karel Kolb dat hij ‘lopend wilde gaan werken’. Vanaf dat moment is hij actief als trainer van kleine loopgroepen en als personal trainer. Werkplek: de Kennemerduinen, onderdeel van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. "Bijna elke dag, lopend door de prachtige Kennemerduinen of over het strand, voel ik me een bevoorrecht mens. Met één grote wens: zoveel mogelijk mensen óók (weer) laten genieten van hardlopen."

Verliefde ambassadeurs

In november vorig jaar rondde Karel Kolb de cursus Gastheer van het Nationaal Park af. Hij zegt over zijn Gastheerschap: "Ik ben vooral gastheer geworden om de lopers die ik train 'verliefd te laten worden' op dit prachtige gebied. Zo worden zij op hun beurt ambassadeur van het park: omdat het waarde voor hen heeft willen ze het beschermen én delen. Naast de mooiste plekjes om te lopen laat ik ze dus ook de plekken zien waar mensen beter weg kunnen blijven."

Uitdaging: 1.000 meter klimmen

Je kunt nu kennis maken met het Nationaal Park door de ogen van Karel Kolb. In juni en juli organiseert Loopmeesters vier wedstrijden van 30 minuten klimmen en dalen. De Brederodeberg, vlakbij ingang Bleek en Berg, is met zijn hoogte van 45 meter het hoogste punt van het park. Als je alle vier races hebt deelgenomen, heb je bij elkaar 1.000 hoogtemeters gescoord. Per loper gaat er 5 euro naar het Nationaal Park. Ga jij deze uitdaging aan? Ga voor meer informatie en aanmelding naar http://1krun.nl/.

Respect voor de natuur

Ruud Maaskant is boswachter van beheerder PWN en verstrekt vergunningen voor evenementen als de loopwedstrijd. "We maken een weloverwogen beslissing of een evenement kan plaatsvinden en zo ja, waar en wanneer. Voldoende variatie in activiteiten is belangrijk en we ontzien natuurlijk planten en dieren die rust nodig hebben, bijvoorbeeld tijdens het broedseizoen." Samenwerken met de leden van het gastherennetwerk heeft dan de voorkeur. Boswachter Ruud: "Deze ondernemers begrijpen met welke beheerkeuzes wij te maken hebben. Ook helpen ze ons boswachters een handje door bezoekers respect te laten hebben voor de bijzondere natuur waar ze van genieten."

Ook Gastheer worden? Geef je interesse door

Kijk welke ondernemingen nog meer Gastheer en Gastvrouw zijn