Veldboeket van boswachter Ina

04 juni 2018

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland staat vol met bloeiende bloemen. Net een veldboeket. Boswachter Ina vertelt welke 8 prachtexemplaren haar hart sneller doen kloppen. En waarom er toch zoveel bloemen bloeien in het duin?

Boswachter Ina: "Twee jaar geleden zijn langs de Blinkertweg en in het aanpalende Koningshof grote stukken duin geplagd om er Amerikaanse vogelkers te verwijderen. De afgegraven grond werd gezeefd. Alle wortelresten, houtige materialen en wilde kersenpitten gingen als biomassa het duin uit. Het gezeefde zand werd ter plekke verwerkt. Beheerders PWN en Natuurmonumenten lieten er duinen van maken die qua vorm en orientatie mooi pasten in het landschap.

Omdat het zand heel veel kleine zaden bevatte en net iets meer voedingsstoffen dan de afgeplagde stukken zijn de nieuwe duintjes weelderig begroeid met kruidige duinsoorten."

1. Gewone ossetong

"Van rozerood naar indigoblauw: naarmate de bloemen van de gewone ossetong ouder worden veranderen ze van kleur."

 

2. Dagkoekoeksbloem

"De rozerode bloemen van de dagkoekoeksbloem zijn niet te missen. Omdat de wortelstok zich gewoonlijk een paar keer vertakt groeit en bloeit de plant in grote pollen."

 

3. Slangenkruid

"Overal waar gegraven is, kleurt bijvoorbeeld de wegberm paars van het slangenkruid."

 

4. Wilde reseda

"Deze wilde reseda en ossentong vormen een prachtig contrast!"

 

5. Stinkende gouwe

"Ook stinkende gouwe houdt van omgewoeld, kalkrijk zand. Hier uitzonderlijk met een gevulde bloem."

 

6. Veldhondstong en 7. Helmkruid

"Links zie je veldhondstong. Het zijn vrij onopvallende paarsbruine bloemen maar vanwege de klitvruchten met weerhaakjes bij elke duinwandelaar welbekend. De bloem rechts is helmkruid. Ruikt vies, heeft onopvallende bloemen maar de elegante bloeistengels van het helmkruid torenen overal bovenuit.

 

8. Torenkruid

"Torenkruid: zeldzaam in de duinen, talrijk bij ons in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland! Met zijn bloeistengel vol grijsgroene blaadjes en lange hauwen een opvallende verschijning."

Zelf kijken?

Welke is jouw favoriet? Ga snel zelf eens kijken naar de bloemenzee! Het bloeiend duin van boswachter Ina ligt lang de Blinkertweg, vlakbij het fietspad. Neem de ingang Blinkertweg in het zuiden van het Nationaal Park, nummer 14 in de kaart hieronder.