Spectaculaire stuivende duinen

22 juni 2018

Stuivend zand is van levensbelang voor de karakteristieke planten en kruiden die in het duingebied thuishoren. Ook veel insecten, zoals zandloopkevers, hebben kaal zand nodig. Om het stuiven te bevorderen houden we de duinen open en hebben we een paar jaar geleden vijf windsleuven gemaakt. Kom het zien en beleven met de boswachter!

Natuur, rust en ruimte

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is één van de weinige natuurgebieden in de Randstad waar je natuur, rust en ruimte kunt beleven. Het gebied is voor Nederlandse begrippen groot, relatief ongerept, uniek, afwisselend en reliëfrijk. Je vindt er een grote variatie aan zeldzame en beschermde planten en dieren. Daarnaast is nog veel van de cultuurgeschiedenis in het landschap te zien. De landgoederen zijn daar een mooi voorbeeld van.

Dynamisch duinbeheer

Als we niets aan natuurbeheer doen, raakt het duingebied verouderd. Het gebied groeit dicht met gras, bos en struiken. Soorten die zo kenmerkend horen bij open duinen en schrale graslanden verdwijnen.

Daarom hebben Natuurmonumenten en PWN een vijftal jaar geleden vijf windsleuven in de zeereep gegraven. Deze sleuven laten de wind toe, waardoor een eeuwenoud verjongingsproces voor de duinen weer op gang komt. Vanaf het strand wordt nieuw zand het land ingeblazen. Deze dynamiek hoort van nature bij duinen; zo is een deel van ons land ooit vanuit zee ontstaan.
 

Duinen aan de wandel

De duinen achter de windsleuven gaan door de wind meer stuiven. Aan de voet van het duin wordt zand opgeblazen en achter de duintop valt dit in de luwte weer neer. Zo ‘wandelen’ ze langzaam maar zeker het binnenland in. Het verse, kalkrijke zand biedt kansen voor bijzondere duinplanten om te groeien. En daar profiteren insecten en vogels weer van!

Lees hier meer over de wandelende duinen van de Noordwest Natuurkern.

Beleef zelf hoe land ontstaat uit zee

Speciaal ter gelegenheid van het 5 jarig bestaan van de stuivenden duinen, kun je met de boswachter op een stevige excursie naar de windsleuven.

De wandelexcursies van PWN starten bij parkeerplaats Parnassia. De boswachter laat je zien, voelen en horen wat er allemaal gebeurt in het grootste stuifgebied van het Nationaal Park.

Met de excursies van Natuurmonumenten fiets je van ingang Duin en Kruidberg naar de strandopgang. Onderweg stop je voor uitleg en vragen over het duin en het beheer van het gebied. Vanaf de strandopgang loop je naar de windsleuven. Ook geniet je van de prachtig bloeiende duinvalleien met parnassia, orchideeën en het heerlijk ruikende watermunt! Kom op de fiets.

Trek goede wandelschoenen aan, want je gaat duin op, duin af.


 

Boek de excursie van PWN op zaterdag 14 juli, 14.00-16.00 uur

Boek de excursie van PWN op zaterdag 21 juli, 14.00-16.00 uur

Boek de excursie van Natuurmonumenten op zondag 22 juli 14:00-16:30 uur

Boek de excursie van Natuurmonumenten op zondag 26 augustus 14:00-16:30 uurKijk in de activiteitenkalender voor meer Duin in beweging excursies in september.