Boswachter Ina geniet van duin in beweging

02 juli 2018

Vijf jaar geleden hebben Natuurmonumenten en PWN vijf windsleuven in de zeereep gegraven. Deze sleuven laten de wind toe, waardoor een eeuwenoud verjongingsproces voor de duinen weer op gang komt.

Boswachter Ina van PWN kan er geen genoeg van krijgen:

Vijf jaar nadat de laatste megatrucks en graafmachines het duin uit reden ligt de Noord West natuurkern in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland er mooier bij dan ooit. De hemel is staalblauw. Door de 5 sleuven blaast vandaag een fris zeebriesje en als ik heel goed luister hoor ik het geritsel van zandkorreltjes die op de wind mee landinwaarts reizen.

Ik sta op de zeereep in strandslag Kattendel en verwonder me over het landschap. Achter me het strand en de zee. Landinwaarts een mozaïek van duingrasland, natte duinvalleien, hellingen met plukken duinstruweel. En zand. Veel blond zand dat schittert in de zon.

In en achter de windsleuven, op de hellingen van de vrijgemaakte paraboolduinen, op het net opgehoogde fietspad en als een blond waas op de graslanden en de duinvalleien. Het is alsof er nooit een mensenhand aan te pas kwam en het is van een onaardse schoonheid.


Kom jij ook weer eens kijken?

Speciaal ter gelegenheid van het 5 jarig bestaan van de stuivende duinen, kun je met de boswachters van Natuurmonumenten en PWN op een stevige excursie naar de windsleuven. Kijk hier voor de data.

Meer weten over de stuivende duinen