Amerikaanse vogelkers: de vrijwilligers in beeld

01 oktober 2018

De Amerikaanse vogelkers is een uitheemse plant die de duinplanten verdringt die karakteristiek zijn voor het Nationaal Park. Boswachter Ina vertelt in een serie van drie blogs hoe beheerder PWN de prunus serotina - de latijnse naam van de boom - bestrijdt. In oktober deel 1: de vrijwilligers.

De voorbije jaren hebben de beheerders van het Nationaal Park goede vorderingen gemaakt met de bestrijding van Amerikaanse vogelkers. Nadat de besdragende bomen uit het duin verwijderd waren, worden dit jaar de jonge exemplaren aangepakt. Dat is zo mogelijk nog een grotere uitdaging: de bomen zijn heel talrijk, ze groeien vrijwel in het hele duingebied en ze groeien heel snel. Na vier jaar kunnen ze weer zelf voor nakomelingen zorgen en dat willen we natuurlijk vootkomen.

Bij PWN gebeurt de bestrijding van de kleine Amerikaantjes volgens een strikte werkverdeling tussen aannemer, schaap en vrijwilligers. Elk heeft zijn eigen specialisme en met de boswachter wordt vooraf goed afgesproken wie wat wanneer en waar doet.

De prunusvrijwilligers in beeld... door boswachter Ina

"Elke woensdag, weer of geen weer, zolang er blaadjes aan de prunusstruiken staan, gaan de vrijwilligers het duin in. Gewapend met spades, spierkracht en een bewonderenswaardig uithoudingsvermogen steken en trekken ze prunus op plekken die voor schapen of machines ongeschikt zijn.

Ik tref de groep vrijwilligers in een dicht struweel van meidoorn en vogelkers, ergens diep in het duin. Grappend en grollend banen ze zich een weg door de doorns en elke vogelkers die ze tegenkomen gaat de grond uit. Het merendeel van de tijd staan ze voorovergebogen; af en toe strekken ze even hun rug. Loeizwaar werk, dit prunustrekken, en het gaat tergend traag. "Kwestie van doorzetten..." zegt een van hen als ik vraag of ze er niet moedeloos ban worden. Rondom staat nog eindeloos veel prunus te wachten om verwijderd te worden. Waar ze gepasseerd zijn liggen hopen uitgetrokken Amerikaanse vogelkers met de worteltjes in de lucht uit de drogen en is alvast weer een klein stukje duin helemaal prunusvrij.

Petje af voor deze doorzetters."

Lees hier meer over de werkzaamheden die dit jaar in het duin plaatsvinden.

Doe mee!

Wil je ook helpen vogelkers wegsteken? Steek zaterdag 3 november je handen uit de mouwen op de Natuurwerkdag 2018. Meld je hier aan.