Bronstseizoen: oergeluid in de duinen

08 oktober 2018

Zo rond de tijd dat het hele duin geel en rood kleur in de eerste nachtvorst, is er in het duin elke oktober opnieuw dat verbazingwekkend, vreemd en onbekend oergeluid: het burlend damhert. Beluister het geluid hieronder. Boswachter Ina van PWN vertelt wat het burlen betekent.

"Wie het niet kent kan het niet plaatsen, wie het eenmaal gehoord heeft vergeet het nooit meer en weet gelijk: daar brult een bronstig damhert. Kom je als mens te dichtbij dan is hij gelijk weer stil. Het brullen – officieel burlen genoemd- is namelijk niet voor ons bedoeld maar voor zijn soortgenoten en het maakt deel uit van zijn bronstritueel. Iets verderop staat dan wellicht een andere man met wie hij zijn kracht wil meten."

Bronstige damhertmannen

"Ze burlen, ze paraderen en showen hun imposante geweien. Ze doen alles om een indruk te maken op elkaar en om de ander weg te jagen. Ze nemen een aanloop en beuken keihard op elkaar in, steeds opnieuw.

Wie goed luistert kan behalve het burlen ook de geweien horen kletteren.

En gesnuif.

En gehijg.

En het trappelen van de hertenpoten op de harde grond.

Het stopt pas als één van de mannen uitgeput het strijdtoneel verlaat."

Hindes

"De hindes vinden het wel spannend en staan - zoals vrouwen dat wel vaker doen in aanwezigheid van een imposante mannen - in groep een beetje nerveus toe te kijken. De man die als winnaar uit de strijd komt, zal de vader worden van de kalfjes van het komend jaar.

Of het moet zijn dat tijdens het verbeten gevecht een derde man langs kwam, heel stilletjes zijn kans greep en de hindes uit de harem besprong. Ook dat is mogelijk. Ik vind het eigenlijk wel een geruststellende gedachte dat zo ook de meer zachtaardige kanten van de hertenman in de genenpoel blijven!"

Excursies

Elk jaar organiseert Natuurmonumenten excursies om de burlende herten te bewonderen. Deze zijn - helaas - altijd snel volgeboekt, zo ook dit jaar. Tip: kijk volgend jaar in augustus al in onze Activiteitenkalender!

Beluister het geluid: