Boswachtersblog: De teken zijn weer wakker…

05 maart 2019

De teken zijn weer wakker…

Daarom deze maand in de bijdrage van Ina Roels, boswachter bij PWN, iets meer over teken en waarom u voor dit kleine beestje op uw hoede moet zijn.

Van alle gevaren die in het duin dreigen is de teek in de ogen van onze bezoekers ongetwijfeld de grootste. Sommigen durven vanwege de teken het duin niet meer in. Sommigen deden het wel en hebben daar na onfortuinlijke ontmoetingen met een teek, levenslang spijt van.

De teek zelf is een onooglijk, spinachtig diertje van nog geen centimeter groot dat zich graag ophoudt in lang gras en struikgewas. Hij springt of vliegt niet: hij kruipt. Hij heeft geen giftige beet. Hij (en zij, het vrouwtje teek ook, overigens) ziet er met zijn rond lijfje en 8 kromme pootjes best grappig uit. Het enige wat hij/zij doet - voortaan in dit verhaal voor het gemak hij- is een druppeltje bloed zuigen. Dat haalt hij meestal bij vogels of wilde zoogdieren en soms bij een mens.

Een teek leeft namelijk op bloed. Bij een beetje lenteweer wordt hij actief, kruipt omhoog in een takje of een grasstengel en wacht daar geduldig tot er een maaltijd voorbij wandelt. Dan laat hij zijn kromme pootjes even los en wandelt verder op en met u mee tot hij een geschikte plek vindt om u te bijten en een piepklein druppeltje bloed van u te stelen.

Ziekte van Lyme

Als dat alles was, dan hadden we geen enkele reden om op onze hoede te zijn. Helaas kunnen we van tekenbeten ook behoorlijk ziek worden. Ongeveer 20% van de teken is drager van bacteriën of virussen die ook een mens kunnen besmetten. Meest bekend is de ziekte van Lyme, een infectie die een snelle behandeling met antibiotica vereist. Onbehandelde Lyme kan in een later stadium tot een ernstig ziektebeeld met neurologische en hartklachten lijden.

Tips van de boswachter

Voor u helemaal panikeert: u kan alleen besmet worden als de teek zelf besmet is en als hij lang genoeg vastzit om de besmetting over te dragen.

Voorkomen dat u gebeten wordt is wellicht een betere optie: u kan uw broek in uw sokken steken, een shirt dragen dat goed afsluit aan hals en polsen, een spray tegen teken gebruiken en hoge laarzen aantrekken voor u in het bos gaat wandelen. Gewoon op wegen en paden blijven werkt veel beter en is minder gedoe... En bij thuiskomst altijd controleren, natuurlijk, teken gelijk verwijderen en eventuele tekenbeet goed opvolgen!

Wil u struinen in het zeedorpenlandschap bij Zandvoort?
Wilt u met de kinderen genieten van picknicken, verstoppertje spelen, voetballen, rennen, ravotten, ontdekken, bomen klimmen, insekten zoeken tussen de dode bladeren en sluipen in het lange gras van de natuurspeelterreinen Koevlak, Hazenwei, Koekoeks- of Snoekenbos? Blijft u dat vooral doen.

Als u daarna thuis komt, controleer dan extra goed op zwarte stipjes die zich aan de huid hebben vastgehecht. Wellicht zijn het een paar zandkorreltjes die blijven hangen zijn na een heerlijke dag duin maar het zouden ook kleine teken kunnen zijn. Gelijk verwijderen en tekenbeet goed opvolgen.Nu de teken wakker zijn moet u toch echt niet zitten slapen... Voor meer informatie over teken, tekenbeten, Lyme, het opvolgen en melden van tekenbeten:

www. tekenradar.nl