Zeldzame wilde bloem gevonden in duinvalei Duin en Kruidberg

13 juni 2019

Begin juni vonden boswachters van Natuurmonumenten een nieuwe groeiplaats van de vleeskleurige orchis in Duin en Kruidberg. Boswachter Ruud Luntz: “Deze wilde orchidee is zeldzaam en bloeit maar kort, dus we zien ze weinig. Geweldig dat we nu een nieuwe groeiplaats vinden!”

Wit van de bloemen. Nu bloeit in de duinvalleien vlak voor het strand de vleeskleurige orchis, en de rietorchis begint net te bloeien. In juli en augustus bloeien watermunt en parnassia. Dan ruik je overal pepermuntgeur en heeft de vallei grote witte velden van parnassiabloempjes. Nationaal Park Zuid-Kennemerland staat onder natuurkenners bekend om de prachtige bloemrijke natte duinvalleien. Dit is een landschapstype dat zeldzaam is, en in Zuid-Kennemerland zijn er prachtige voorbeelden van te vinden.

In het duingebied lopen Schotse hooglanders en Konikpaarden. Deze grazers eten ruige grassen weg en maken zo meer geschikte plekken voor karakteristieke duinbloemen. En daar profiteren insecten en vogels weer van! Als je de grazers tegenkomt: verstoor ze niet, hou afstand en loop er met een boogje omheen.

Zelf zien en ruiken?

Loop vanaf Buitenpoort Santpoort-Noord de beschreven wandelroute van 14km. Download de route hier. Neem je lunch mee en eet je broodje op het strand! Ook kun je op de fiets naar strandopgang Duin en Kruidberg rijden.

Tekst en Beeld: Natuurmonumenten